Англия е вторият финалист на Евро 2024, след като победи Нидерландия на стадион „Сигнал Идуна Парк“ с 2:1. Герой за англичаните стана Оли Уоткинс с гол в последната минута.

Двата отбора изиграха вълнуващо първо полувреме, което обаче беше опорочено от много спорно съдийско решение на Феликс Цвайер. Той отсъди противоречива дузпа, от която Хари Кейн изравни в 18-ата минута, след като десетина минути по-рано Шави Симонс бе открил резултата с тупалка от дистанция.

Съперниците си размениха и по една греда в рамките на три минути. Първо липса на късмет имаше грешникът при дузпата Дъмфрис, който обаче спаси сигурен гол при шут на Фоудън. А малко след това дейният Фоудън нацели левия страничен стълб.

Нивото на второто полувреме беше далеч по-ниско. Чак в средата му Върджил ван Дайк отправи най-опасния удар, но Пикфорд се намеси.

Тъкмо започваше добавеното време на мача, когато Оли Уоткинс се оказа златна смяна за англичаните. Той получи в пеналта от Палмър и вкара с плътен диагонален удар. Така на финала на 14 юли Англия излиза срещу Испания, който вчера елиминира Франция.

Как се разви Нидерландия – Англия по минути, вижте ТУК!

Началото беше по-добро за момчетата на Роналд Куман. Шави Симонс пусна към Мален, който не си спря добре и възможността отлетя. Но в седмата минута Симонс изведе своите напред в резултата. Той беше изпуснат от защитата на Англия и отправи топовен снаряд, при който ръката на Пикфорд се огъна безпомощно, а топката се озова в мрежата зад него!

Преди изтичането на четвърт час игра на сцената се появи и капитанът на островитяните Хари Кейн. Той първо би мощно от дистанция и топката летеше опасно в долния ляв ъгъл, но Барт Вербрюген спаси. Секунди след това Кейн опита добавка след блокиран шут на Сака, но кълбото прелетя на напречната греда.

Реферът Феликс Цвайер обаче получи сигнал в слушалката и прегледа ситуацията на повторение, след което отсъди спорна дузпа за Англия, тъй като контактът между Кейн и Дъмфрис видимо беше след нанасянето на удара от нападателя на „Трите лъва“. Кейн пое отговорността и вкара в долния ляв ъгъл – 1:1.

В средата на първата част Фил Фоудън слаломира покрай защитниците на противника и се озова на стрелкова позиция. Той не намери най-добрия баланс, но все пак отправи слаб удар, но пред голлинията се намеси Дъмфрис.

Малко след това на отсрещната врата превърнатият в грешник Дъмфрис можеше да върне аванса на своите след удар с глава, но топката разтресе напречната греда! Само две минути след това обаче гредата спаси „лалетата“ при далечния изстрел с левачката на Фил Фоудън!

До края на първото полувреме най-дейният на терена Фоудън се отличи с още един много хубав удар, но насочената към долния ляв ъгъл топка беше спасена от Барт Вербрюген.

Второто полувреме започна с голямо изчакване и от двата отбора. Зарядът в играта видимо беше спаднал и нямаше нищо общо с този от първите 45 минути. Англичаните отново задържаха топката в по-голяма час от времето, макар да не създаваха нищо интересно в офанзивен план, но техният съперник изглеждаше още по-безидеен отпред.

Чак в средата на второто полувреме зрителите бяха извадени от летаргията чрез Върджил ван Дайк. Бранителят се включи в  предни позиции и засече майсторски от движение центриране отдясно, но вратарят Джордан Пикфорд спаси.

Последваха още няколко атаки и към двете врати, при една от които Сака заби топката във вратата на нидерландците, но правилно беше маркирана засада на подавача Кайл Уокър и голът логично не беше зачетен.

В началото на добавеното време на срещата влезлият като резерва 10 минути по-рано Оли Уоткинс се превърна в герой за своите. Той получи в пеналта, обърна се и реализира с плътен диагонален изстрел.

Нидерландия - Англия 1:2

1:0 Шави Симонс- 7’ 1:1 Хари Кейн – 18’, дузпа 1:2 Оли Уоткинс – 91’   Нидерландия: 1. Барт Вербрюген – 22. Дензъл Дъмфрис, 6. Стефан де Врай, 4. Върджил ван Дайк (К), 5. Нейтън Аке – 24. Йерди Шутен, 7. Шави Симонс, 14. Тиджани Райндерс – 18. Дониел Мален, 10. Мемфис Депай, 11. Коди Гакпо

Англия: 1. Джордан Пикфорд – 2. Кайл Уокър, 5. Джон Стоунс, 6. Марк Гехи, 12. Киърън Трипиър – 26. Коби Мейну, 10. Джуд Белингам, 4. Деклан Райс – 7. Букайо Сака, 9. Хари Кейн (К), 11. Фил Фоудън