Гарет Саутгейт влезе в историята на националния тим на Англия, като изведе отбора до четвъртфинал на Евро 2024. Наставникът на тима стана първият в историята на Англия, който класира тима поне на четвъртфинал на 4 поредни големи първенства – през 2018 г. Англия игра полуфинал, финал на Евро 2020, четвъртфинал на световното в Катар и сега в Германия. Англия обърна от 0:1 до 2:1 Словакия на осминафиналите с изравнителен гол в 95-ата минута на Белингам и попадение на Кейн в първата минута на продълженията.

„На четвъртфиналите ще играем срещу много добър отбор. Всички все още, съвсем разбираемо, ще поставят под въпрос представянето ни и аз разбирам това. Но ние имаме някои качества, които ни задържаха в този мач. Това не е за подценяване, много се гордея с това как играчите се сплотиха, с лидерството, което показаха не само на терена, но и в лагера“, обяви Саутгейт.

На четвъртфиналите Англия среща Швейцария, но ще го направи без защитника Марк Гехи, който получи жълт картон и е наказан.

„Гуехи беше изключителен, сега го губим за следващия мач, но той е млад защитник, в когото имахме огромна вяра. Той оправда това с представянето си в този турнир. Той е поредният, който беше на крака преди началото на продълженията, но успяхме да го задържим и той се жертва за отбора“.

Саутгейт коментира и представянето на голмайсторите Белингам и Кейн.

„Хари и Джуд, физически 15 минути преди края, си мислехме дали трябва да освежаваме тези позиции. Може би това е частта, която може да направи разликата. Но вие знаете, че те са способни на такива неща, каквито направиха. Когато хората искат промени, трябва да запазиш някакъв баланс в отбора. Трябва да правиш промени, за които смяташ, че определено ще подобрят това, което правиш, било то физически или друг вид проблем. Почти всички промени, които направихме, оказаха влияние, което показа стойността на нашия отбор и необходимостта всеки да бъде готов."

"Белингам? Отдавна казвам, че той се справя невероятно добре. Той навърши 21 години едва вчера (в събота). Мисля, че разбирам света му по-добре от много хора. Неговият свят е различен от този на почти всеки друг 21-годишен на тази планета и той вече има невероятно влияние върху клуба и националния си отбор, но все още е млад човек и ще казва неща и ще реагира на тях по начин, по който го правят младите хора“.

„Но това, което той може да ни предостави, са моментите, в които хваща мачовете за гушата. Характерът и личността му му позволяват да създава моменти, в които може да промени голям мач. Това е, което той ни даде днес. Той вече вкара два изключително важни гола за нас в този турнир“.

"Той е страхотно момче и с него се работи супер, иска да се справя добре и знае, че се опитваме да му помогнем да премине през всички тези предизвикателства и препятствия, които носи националният отбор, тъй като това е различна среда."

Мачът с Швейцария ще е номер 100 за Саутгейт начело на Англия. Той е в събота.

"Не сме дошли, за да стигнем до четвъртфинал, но да преминем през нощ като тази, беше фантастичен характер и сега играем с отбор на Швейцария, който е много добър. Имаме няколко дни, за да се възстановим и да се подготвим за тях."