Англия и Дания завършиха 1:1 във Франкфурт в мач от Група С на Европейското първенство по футбол. „Трите лъва“ отново не оправдаха ролята си на един от големите фаворити за трофея, а дори напротив – Дания може повече да съжалява, че не спечели трите точки.

Хари Кейн даде аванс на островитяните в 18-та минута с 13-тия си гол в последните четири големи първенства – Световни и Европейски – повече от всеки друг европейски играч в този период. В 34-та минута обаче Мортен Хюлманд изравни с феноменално изпълнение от близо 30 метра. В началото на второто полувреме Фил Фоудън удари греда, а в края на срещата датчаните имаха няколко критични ситуации пред вратата на Джордан Пикфорд.

В крайна сметка двата отбора поделиха точките, с което Англия остава на върха в класирането с 4 т. Словения и Дания имат по 2, а Сърбия е с 1. В следващия кръг на 25 юни – следващия вторник – играят Дания – Сърбия в Мюнхен и Англия – Словения в Кьолн.

Развоят по минути може да проследите ТУК

Началото беше спокойно, без особени опасности и пред двете врати. Все пак в 18-та минута Англия поведе с първото си по-добро положение. Кайл Уолкър проби по дясното крило и навлезе в наказателното поле, от аутлинията пусна остра топка, която стигна до Хари Кейн. На метри от вратата капитанът на Англия нямаше как да сбърка и направи 1:0. Това бе 64-ти гол на Кейн за „Трите лъва“.

Постепенно Дания се съвзе и атаките на „Червения динамит“ започнаха да стават все по-опасни. В 29-та минута Хойлуд не успя да стреля от добра ситуация, а малко след това удар на Винд се отклони в крака на Гехи, след което топката мина на сантиметри от вратата.

Така се стигна до 34-та минута, когато Дания изравни с прекрасен гол на Мортен Хюлманс. Халфът на Спортинг Лисабон стреля по страхотен начин от 28 метра, топката се отклони в страничната греда и влезе в мрежата – 1:1. До края на полувремето Дания натисна, в опит да вкара и втори гол. „Трите лъва“ пък се отчетоха с два неточни удара на Фоудън.

Англия беше по-активният отбор в началните минути на втората част, като Райс и Сака пробваха нервите на датската защита. В 56-та минута пък страхотен удар на Фил Фоудън от близо 25 метра като по чудо не навести вратата – топката се отклони в страничната греда.

В 69-та минута Гарет Саутгейт потърси промяна в играта на тима си, правейки тройна смяна. Един от появилите се на терена Оли Уоткинс можеше да вкара с първото си докосване. В 72-та минута нападателят на Астън Вила беше изведен зад гърба на защитата на Дания и опита да промуши топката под краката на Каспер Шмайхел. Вратарят на Дания обаче внимаваше и изби в корнер.

В ответната атака Хьойберг стреля много коварно от близо 20 метра и измъчи сериозно Пикфорд, който все пак успя да спаси. Малко след това вратарят на Англия се намеси далеч по-комфортно след нов изстрел на халфа на датчаните.

В последните десетина минути изглеждаше, че датчаните повече търсят победата и причиниха сериозни проблеми за защитата на „Трите лъва“. В 84-та минута Марк Гехи сгреши сериозно при изнасянето и даде възможност на „Червения динамит“ за бърза контраатака. Все пак защитникът на Кристъл Палас след това поправи грешката си.

Минута по-късно топката като по чудо не навести вратата на Джордан Пикфорд. След нова грешка в отбраната на англичаните Хьойберг получи топката на границата на наказателното поле. Халфът на Тотнъм стреля фалцово по диагонала, а Пикфорд само изгледа как топката облиза страничната греда.

Дания - Англия 1:1

0:1 Хари Кейн 18'

1:1 Мортен Хюлманд 34'

Дания: Шмайхел, Андерсен, Кристенсен, Вестергор, Миеле (57 - Ба), Хюлманд, Хьойберг, Кристиансен, Ериксен, Винд (57 - Дамсгор), Хойлунд (67 - Поусен)

Англия: Пикфорд, Уолкър, Стоунс, Гехи, Трипиър, Александър-Арнолд (54 - Галахър), Райс, Сака (69 - Езе), Белингам, Фоудън (69 - Боуен), Кейн (69 - Уоткинс)