Футболистите от националния отбор на Словения бяха посрещнати тържествено от феновете в центъра на Любляна след завръщането им от Европейското първенство по футбол в Германия. В рамките на събитието, организирано на Конгресния площад, имаше концерт на популярната словенска рок група "Siddharta".

В груповата фаза на Евро 2024 отборът на Словения спечели три точки след три мача и зае трето място в класирането на група C. На осминафиналите словенците загубиха от Португалия с 0:3 след изпълнение на дузпи.

Както казаха феновете на тима пред кореспондент на ТАСС, попадането на националния отбор на осминафиналите е историческо постижение за страната. Почти никой не е очаквал такова успешно представяне на състава.

Привържениците заявиха, че се гордеят със своите играчи. За словенците загубата на националния отбор в тежката битка в елиминациите е равносилна на спечелване на шампионата.

"Както казах вчера, беше много трудно за всички нас, но това, което ни помогна, беше, че видяхме радост и щастие на трибуните, въпреки че не победихме. Много ви благодаря! Аз, разбира се, се надявам, че следващата ни среща няма да бъде след 24 години, а ще се виждаме на всеки две години на Конгресния площад", обърна се към публиката капитанът на тима Ян Облак.