С гол в добавеното време домакинът Германия измъкна 1:1 срещу Швейцария в мач от група "А" на Евро 2024.

Роберт Андрих вкара топката в долния ляв ъгъл след четвърт час игра и попадението първоначално беше признато, но след това арбитърът Даниеле Орсато видя на повторение нарушението в атака на Джама Мусиала. Така голът правилно беше отменен.

Преди да е изминал половин час игра Дан Ндой матира Мануел Нойер, засичайки от движение острото центриране отляво на Фройлер. Тук останаха съмнения за засада, но в крайна сметка се оказа, че според VAR такава няма.

През второто полувреме германците показаха голямо желание да изравнят, но бяха много неточни, като „заслугата“ беше най-вече на Кай Хаверц. Бундестимът дори имаше късмет, защото попадение на Варгас правилно беше отменено заради тънка засада.

В 92-ата минута обаче резервата Никлас Фюлкруг вкара страхотен гол с глава и така Германия спечели групата с актив от 7 точки. Швейцарците също се класират напред със своите 5 точки.

Как се разви мачът по минути, вижте ТУК!


Бундестимът очаквано започна по-агресивно на стадион "Дойче Банк Парк" и Кай Хаверц отправи точен удар с глава, но Ян Зомер не беше затруднен. Постепенно и символичните домакини влязоха в мача, разменяйки добра поредица от бързи подавания, с които започнаха да трупат самочувствие.

Вече беше изминал четвърт час игра, когато Германия откри резултата, но попадението от дистанция на Роберт Андрих беше отменено. Реферът първоначално призна гола, но изгледа ситуацията на повторение и маркира нарушението в атака на Джамал Мусиала точно  преди стрелбата на Андрих.

В 28-ата минута Швейцария матира съперника и този път голът се оказа редовен, въпреки съмненията за засада на голмайстора Дан Ндой. Той засече от въздуха острото центриране отляво на Фройлер и макар да беше на ръба на засадата, VAR потвърди редовността на позицията на Ндой. 

Изключително интересна беше ситуацията малко по-късно, когато селекционерът на Германия Юлиан Нагелсман поиска червен картон за голмайстора Ндой, който вече имаше жълт картон, но извърши нарушение в атака. Реферът Даниеле Орсато обаче замълча.

Към края на първото полувреме германците сътвориха няколко добри акции, но бяха много неточни.

Още в началото на втората част и двата отбора показаха, че нямат намерение да правят компромиси. Швейцарците атакуваха първи, но без нещо опасно в предни позиции и малко по-късно дойде спасяването на Ян Зомер срещу бившия му съотборник Джамал Мусиала. Не след дълго и Тони Кроос шутира, но много неточно.

В средата на второто полувреме дойде и неточната серия на Кай Хаверц, който започна да се пробва от всяка позиция, но така и не можеше да намери целта.

Двайсетина минути преди края на редовото време Джошуа Кимих направи непростим пропуск от добра позиция, стреляйки с левия си крак. После влезлият като резерва Байер сякаш беше задържан в пеналта, но не последва сигнал за дузпа.

Нагелсман потърси повече агресия в предни позиции с пускането в игра на Никлас Фюлкруг, но той оставаше изолиран. Дори безгрешният полузащитник Тони Кроос бъркаше елементарни подавания. Пет минути преди края на редовното време Хаверц засече с рамо и топката описа странна парабола, за да кацне върху напречната греда и да излезе в аут.

Швейцарците отново хитро издебнаха своя миг и Гранит Джака можеше да вкара от дистанция, но Мануел Нойер се отличи с чудесна намеса.

В 92-ата минута резервата Никлас Фюлкруг даде сериозна заявка за титулярно място, показвайки на Кай Хаверц как се играе с глава. Фюле засече центрирането отляво на Раум и реализира майсторски, за да спаси честта на своите!


Швейцария – Германия 1:1

1:0 Дан Ндой – 28’
1:1 Никлас Фюлкруг – 92’


Швейцария: Зомер, Аканджи, Родригес, Шер, Видмер, Фройлер, Джака, Ебишер, Ндойе, Ридер, Емболо

Германия: Нойер, Та, Рюдигер, Мителщет, Кимих, Кроос, Андрих, Гюндоган, Мусиала, Вирц, Хаверц