Домакинът Германия вече е четвъртфиналист на Евро 2024, след като елиминира Дания с 2:0 на стадион „Сигнал Идуна Парк“.

Двата отбора изиграха спиращо дъха първо полувреме, в което имаше чисти голови положения пред двете врати, спиращи дъха спасявания от двамата вратари Каспер Шмайхел и Мануел Нойер, който и двайсетминутно прекъсване на играта заради опасна буря над Дортмунд.

Нико Шлотербек прати топката в мрежата на датчаните рано-рано, но голът беше отменен заради нарушение в атака на Кимих. В началото на втората част и гол на датски защитник (Андерсен) беше отменен, този път заради засада. 

Само минута по-късно Андерсен се оказа големият грешник, тъй като направи дузпа, която беше превърната в гол от Кай Хаверц. А в средата на второто полувреме Бундестимът нанесе втори удар чрез Джамал Мусиаал, завършил бърза контра на своите.

До края на мача германците умно бранеха преднината си, докато техният противник не стигна до нито едно голово положение. Така на 5 юли Германия очаква на четвъртфиналите победителя от двойката Испания - Грузия.

Вижте тук как се разви двубоят Германия - Дания по минути!


Срещата започна много динамично, без излишно разузнаване и още в четвъртата минута Нико Шлотербек вкара с глава, но попадението беше отменено заради нарушение в атака на Джошуа Кимих.

Не след дълго самият Кимих можеше да отбележи приказен гол, но неговият свиреп снаряд беше спасен по феноменален начин от Каспер Шмайхер, който трябваше да се намесва класно секунди по-късно при нова суматоха в наказателното си поле.

Кай Хаверц, който според мнозина сензационно започна като титуляр днешния мач, обра овациите с трудно воле в десетата минута, но Шмайхел се отличи с поредна висококачествена намеса.

Постепенно Дания изравни играта и все по-често поглеждаше в предни позиции, разигравайки в половината на Германия. Кристиан Ериксен получи дълъг пас и сътвори нещо гениално – той направо приспа топката, след което моментално шутира. Овациите обаче бяха поделени с Антонио Рюдигер, който го блокира смело, без да губи ценно време.

В 35-ата минута срещата беше временно прекъсната от рефера Майкъл Оливър заради силния дъжд, гръмотевиците и започналата градушка. Прекъсването продължи около двайсетина минути, след което играта беше подновена и още при първата прилична атака Хаверц стреля точно с глава, но Шмайхел направи поредно отлично спасяване.

На отсрещната врата пък Нико Шлотербек се опита да сътвори глупостта на века. Защитникът тръгна да изнася топката от пеналта на Германия, но направи нещо невиждано - чукна топката със задната част на крака си я подаде за Хойлунд, който излезе сам срещу Нойер! За ужас на цяла Дания обаче Расмус намери мрежата от нейната външна страна! 

В последната минута на редовното време за първата част Хойлунд имаше още един златен шанс след извеждащ пас на Дилейни, но Мануел Нойер излезе напред, скъси ъгъла и спаси срещу датския таран.

В началото на второто полувреме Йоахим Андерсен вкара топката във вратата на Нойер, но голът беше отменен заради много тънка засада, след като преди това датчаните се радваха бурно на преднината си.

Малко след това Андерсен изпи още една горчива чаша, защото игра с ръка в пеналта на своя отбор – дузпа за Германия! Кай Хаверц пое отговорността и не сбърка, извеждайки Маншафта напред.

Точно преди да изтече един час игра обаче Хаверц изпорти положението на турнира. Той се отскубна зад защитата на Дания, остана сам срещу Шмайхел и копна покрай него, но изобщо не успя да уцели опразнената врата!

В средата на второто полувреме невероятен пропуск направи и Хойлунд, който беше изпуснат от защитата на Бундестима, но шутира право в тялото на Нойер.

В 68-ата минута Германия удвои аванса си като на шега след бърза контраатака. Дълъг пас към Джамал Мусиала обърка отбраната на Дания и никой не тръгна да гони защитника на Байерн. Не и преди той да набере скорост и да излезе сам срещу Шмайхел. В решителния момент Мусиала зарази хладнокръвие и намери долния десен ъгъл!

Последва добър период за датчаните, които често атакуваха и влязоха в поредица от ъглови удари, но така и не създаваха нови голови положения. В последната минута на редовното време влезлият като резерва за домакините Флориан Вирц шутира точно, но право в ръцете на Шмайхел. Малко по-къссно Вирц все пак вкара, но голът беше отменен заради засада.

В 95-ата минута лакомият за нов гол Хаверц беше отказан от направилия изключителен мач Шмайхел, а можеше да пусне вдясно на свободния Джан.


Германия – Дания 2:0

1:0 Кай Хаверц – 53’, дузпа
2:0 Джамал Мусиала – 68’
 

Германия: Нойер, Рюдигер, Шлотербек, Раум, Кимих, Андрих, Кроос, Гюндоган, Мусиала, Сане, Хаверц

Дания: Шмайхел, Кристенсен, Вестергард, Андерсен, Дилейни, Хойберг, Бах, Маеле, Ериксен, Олсен, Хойлунд