Властен срещу Шотландия и достатъчно добър срещу Унгария, Бундестимът направи първата си грешна стъпка в последния двубой от груповата фаза. Германците се нуждаеха от късно попадение на Никлас Фюлкруг, за да измъкнат равенството срещу Швейцария, а това хвърли съмнение върху устойчивостта на подобрението под ръководството на Юлиан Нагелсман. Дали наистина бяха толкова добри срещу Шотландия, или просто гайдарите бяха ужасни? Друг е въпросът дали Дания е достатъчно силна, за да създаде проблеми на Германия. Вероятно не, въпреки че хората си мислеха така и преди финала на Евро 1992, така че определено това ще бъде първият сериозен тест за домакините на турнира.

След почти десетилетие борби на голямата сцена Бундестимът започна ударно на европейското първенство, обаче бе върнат на земята от Швейцария. В лагера на немците се надяват да са си взели поука от това равенство, което бе сигнал за събуждане, от което се нуждаеха те, и напомняне, че Нагелсман все още има върху какво да работи.

Германия е с много повече успехи от северните си съседи, но беше знаменито победена от Червения динамит на финала на Евро 1992. Триумфът на Дания се превърна в истинска приказка, след като те не успяха да се класират, но бяха допуснати до участие точно преди турнира заради изключването на Югославия. В Германия все още се оплакват, че са подценили сериозно тогава съперника. Европейският и световен шампион Берти Фогтс, който беше наставник на Бундестима в този финал, признава в колонката си за вестник RP: „През 1992-ра загубихме финала от страхотен съперник, въпреки че бяхме фаворити – както всъщност е и сега. Всички си мислеха, че титлата е наша още преди да бъде изигран двубоят. За съжаление, това беше мнението и на голяма част от нашите играчи. Сериозно подценихме срещата“.

Добре обучени и с малко звездни играчи в топклубове, полуфиналистите от Евро 2020 приличат на Швейцария по много причини. Фогтс казва, че настоящата реколта датски футболисти не може да се похвали със същото ниво на качество като колегите им от 1992-ра, но както тогава напрежението е единствено върху германския отбор: „Датчаните бяха гладни за успех. Освен това бяха безгрижни, те просто играеха футбол и ни изненадаха. Но защото ние им позволихме. Сегашният отбор не трябва да прави тази грешка отново. Затова равенството с Швейцария беше важен предупредителен изстрел“.

Германия спечели само 3 от 11-те си мача през 2023-та, но все още няма загуба през 2024-та, записвайки 5 успеха и 2 равенства. Една от основните причини за това е, че Нагелсман избира почти винаги една и съща титулярна единайсеторка, макар сега да трябва да направи някои рокади. Иначе Германия има превес в битките със северния си съсед, след като е записала 15 победи, 5 равенства и 8 поражения. Последният мач между двата отбора на голям турнир беше на Евро 2012 в Лвов (Украйна), когато Бундестимът триумфира с 2:1, като по този начин си спечели място на 1/4-финалите. От онзи състав сега все още са на линия Мануел Нойер, Томас Мюлер, Илкай Гюндоган и Тони Кроос. В същото време за червения динамит тогава участваха Каспер Шмайхел, Симон Кяер и Кристиан Ериксен.

Любомир Изов, в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС