Германия – Дания, осминафинален мач на Евро 2024. Стадион „Сигнал Идуна Парк“, 22.00 часа българско време.

Формата на Германия: Общо 5 победи, 3 равенства и 2 загуби в последните 10 срещи. От тях 4 победи, 1 равенство и 1 загуба в последните 6 домакинства.

Формата на Дания: Общо 5 победи, 4 равенства и 1 загуба в последните 10 срещи. От тях 1 победа, 1 равенство и 1 загуба в последните 3 гостувания.

Съперничеството между двете нации стартира през 1912 година, когато датчаните бият с 3:1 в контрола. Генерално предимството е на страната на Маншафта (15:8 победи в 28 срещи), но на големи форуми силите са изравнени: по 2 победи!

Дания печели единствения им сблъсък (2:0) на световни финали (групите на Мондиал 1986), а на европейски първенства Бундестимът води с 2:1 успеха, след като печели в групите на Евро 1988 и Евро 2012 (съответно с 2:0 и 2:1), но пък в полза на Дания (2:0) е най-важният им дуел до момента – финалът на Евро 1992.

Куриозното е, че двете страни никога не са били в една и съща квалификационна група за големи шампионати, като до момента споменатите четири мача са единствените им официални сблъсъци.

Можете да следите сблъсъка НА ЖИВО в Gol.bg

 

0' Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg! Заедно ще проследим 1/8-финала на Евро 2024 между фаворита Германия и опасния по всяко време отбор на Дания. На хартия Бундестимът държи по-добрите карти, но на големи форуми "Червения динамит" е напълно равностоен на Маншафта! Да си пожелаем зрелищен футбол с много попадения!

1' Начало на мача!

2' Слабо центриране отдясно на Сане - първата акция е за Маншафта.

3' Остро центриране на Раум отляво, но е блокиран. Корнер за Германия!

4' ГОООЛ за Германия? НЕ! Попадението с глава на Шлотербек е ОТМЕНЕНО заради нарушение в атака!

6' Повторенията показват, че Шлотербек не извършва нарушение при гола си. Кимих обаче не действа позволено в офанзивен план.

7' Кимииииииииих! Ах, какво торпедо, изстреляно от крака на Джошуа! Каспер Шмайхел обаче доказва, че носи гените на славния си баща Петер Шмайхел. Фантастично спасяване!

8' Ново спасяване на Шмайхел! Германия натиска Дания в ъгъла на ринга!!!

10' Много красиво изпълнение от въздуха с левачката на Хаверц, но Шмайхел отново СПАСЯВА! Кай, който беше безумно слаб в предходните два мача на Германия, показва защо е заслужил доверието на Нагелсман.

13' Хубав финт и неточен удар по земя на Джамал Мусиала. Германците налагат зверски натиск за много кратък срок от време. Колко дълго обаче тази футболна машина може да изкара в това темпо?

15' Няма как да не забележим играта без топка на датчаните в случаите, в които Германия изнася. Поне трима датчани се хвърлят като оси срещу съперника, който държи топката. Пресата на "червения динамит" е повече от впечатляваща!

16' Тони Кроос бие в стената от пряк свободен удар. Доста под стандартите на отказващия се от футбола магьосник.

19' Първи случай, в който мълниеносната и дълбока преса на Дания кара защитата на Германия да изчиства панически напред. Тук май се пече нещо?...

21' Да станем на крака и да ръкопляскаме! Първо на Кристиан Ериксен, който си спря като бразилец дълъг пас и шутира веднага! А след това и за Тони Рюдигер, който инстинктивно се хвърли в краката на датчанина и блокира удара му! Висш пилотаж в атака и отбрана, само в рамките на секунда и половина!

24' Дания видимо изравни играта и все по-често играе в половината на Германия. Мощен удар на Маеле, но вляво от гредата!

27' Кай Хаверц смени зоната си и играе за кратко отляво. Дали германците не опитват да разбъркат картите, след като противникът им видимо се нагоди към условията и дори започна да извлича по-големи ползи от тях?

30' Андрих закъсня, фаулира противник и дава добра възможност на Дания пред границата на наказателното поле! Ериксен е зад топката, но и неговият шут среща стената, в частност - тялото на стария му познайник отпреди минути - Рюдигер. След това остро центриране отдясно, но топката лети в тъч.

32' Потвърждават се прогнозите за лошо време. На кого ли ще помогне дъждът и коя от двете футболни нации тази вечер ще бъде ударена от гръмотевица?

34' Няма как да не съжаляваме, че настана суша по отношение на головите положения. Ритъмът на игра обаче е повече от висок и двата отбора заслужават поздравления. В днешния мач няма сметки, няма скатаване. Всеки играе за цветовете на родината си, битката е за всеки сантиметър.

35' Реферът Майкъл Оливър временно прекъсва мача заради обилния дъжд и гръмотевиците в небето.

35' Играта е ПОДНОВЕНА след края на бурята.

37' ОПАСНОООО! Шмайхел СПАСЯВА отблизо удар с глава на Хаверц! Каква възможност за Кай!

41' Ще бъде интересно да видим кой от двата отбора ще се приспособи по-добре към хлъзгавия терен. 

42' БЕЗУМНА грешка на Шлотербек!!!! Този човек германски национал ли е??? Защитникът тръгва да изнася топката от пеналта на Германия, но прави нещо невиждано - чуква топката със задната част на крака си я връща за Хойлунд, който излиза сам срещу Нойер! За ужас на цяла Дания обаче Расмус намира мрежата от нейната външна страна! Нереален момент!!!

45' ОПАСНО! Перфектна контраатака на Дания! Дилейни излиза сам леко вдясно, но чуква вляво за Хойлунд, който тъкмо отправя удар, но излезлият напред Мануел Нойер спасява! 

45' КРАЙ на първата част!

46' Начало на второто полувреме!

48' ГОООООООООООООЛ за Дания! Йоахим Андерсен открива резултата след груба грешка в защитата на Германия!

49' Майкъл Оливър обаче получава информация в слушалката - НЯМА ГОЛ! Има ЗАСАДА!

52' ДУЗПА за Германия! Йоахим Андерсен, чийто гол беше отменен, сега играе с ръка в наказателното си поле!

53' ГОООООООООООООООООООЛ! Кай Хаверц открива резултата! Германия повежда! Кай изчаква до последно и вкарва в долния десен ъгъл!

59' Хавеееееееееееееееееерц! Аматьорско изпълнение!!!! Кай излиза сам срещу вратаря на Дания, изчака го и копна топката покрай него, но кълбото минава покрай дясната греда! Безумно! 

64' Златният жокер Никлас Фюлкруг влиза в игра!  Интересното е, че Хаверц остава на терена.

66' Хойлуууууууууууууууууунд! Тупалка с левия крак, но право в тялото на Нойер! Германците изтръпнаха!

68' ГОООООООООООООООООООЛ! Германия повежда с 2:0!!! Мусиала удвоява резултата след бърза контра на германците.

73' Датчаните вече изглеждат уморени и изнервени от евтините голове, които можеха и да бъдат избегнати. Само допреди 20 минути Дания водеше в резултата. Но VAR реши друго...

76' Поредица от корнери за Дания. Ще се завърне ли интригата в мача?

78' Много буйно изчистване на Рюдигер, вкарал в топката цялата си сила. Следва тройна смяна за Дания - всичко или нищо!

80' Трима свежи датчани влизат на терена. В същото време Мусиала сяда на пейката, след като днес вкара важния втори гол за Германия.

83' Фюлкруг излиза сам срещу Шмайхел и бие в него. Маркирана е и засада...

85' Германските фенове започват да празнуват очертаващата се трудна, но сладка победа.

86' Ларсен центрира, но Рюдигер чисти. Натискът на Дания не дава резултат.

89' Удар на Хенрихс отива в трибуните. Все едно ритна топката със затворени очи...

90' Вирц шутира, но без да затрудни Шмайхел.

90' 5 минути добавено време.

90+1' ОТМЕНЕН ГОЛ! Второ попадение в мача на Германия е отменено. Вирц не е съгласен със съдията.

90+2 ЧАКАЙТЕ МАЛКО! ВАР се намесва и се чака решението на Майкъл Оливър.

90+3' РЕШЕНИЕТО Е ВЗЕТО! Голът на Вирц е отменен за засада.

90+5' НОВ ПРОПУСК НА ХАВЕРЦ! Халфът-нападател е изведен на чиста позиция и стреля по земя, но Шмайхел избива с крак. На футболиста на Арсенал определено му липсва головият инстинкт.

90+5 КРАЙ НА МАЧА! Германия печели с 2:0 и е на 1/4-финал на Евро 2024! Там съперник ще е победителят от двойката Испания - Грузия, които се изправят помежду си утре. Очакват ни наистина велики мачове.

Германия – Дания 2:0

1:0 Кай Хаверц - 53', дузпа

2:0 Мусиала - 68'

 

Германия: Нойер, Рюдигер, Шлотербек, Раум, Кимих, Андрих, Кроос, Гюндоган, Мусиала, Сане, Хаверц

Дания: Шмайхел, Кристенсен, Вестергард, Андерсен, Дилейни, Хойберг, Бах, Маеле, Ериксен, Олсен, Хойлунд