Победители в групите със седем точки – на пръв поглед Германия е успешна на домашното eвропейско първенство. Въпреки това равенството срещу Швейцария (1:1) показа, че ще е необходимо подобрение в хода на турнира, за да се постигне голямата цел.

Подготовката за осминафинала в събота срещу Дания в Дортмунд започна от сряда. Въпреки че селекционерът Юлиан Нагелсман изрази фина критика към публиката във Франкфурт след мача срещу Швейцария, еуфорията в страната е осезаема. Германските фланелки стават най-продавани, фензоните са пълни, а флаговете на автомобилите се увеличават. В допълнение телевизионният рейтинг скача от мач на мач и за последно беше над 25 милиона зрители.

Късният гол на Никлас Фюлкруг, с който Бундестимът си осигури първото място в групата, много напомняше на онзи на Оливер Ньовил при 1:0 срещу Полша на световното първенство през 2006 г. Германските фенове, които отдавна са скептични относно представянето на националния отбор, несъмнено са в купонджийско настроение и готови за нови победи.

  • Дискусиите дават плодове

Един футболен отбор вече не се състои от единадесет играчи. На това европейско първенство са 26 плюс щаба, което лесно удвоява общия брой. Преди началото на турнира за Нагелсман беше важно всеки да знае точната си роля. Идея, която той взе от националния треньор по баскетбол Гордън Хърбърт. 36-годишният специалист призна, че съперниците са знаели предварително кои единадесет играчи ще бъдат в титулярния състав. Доверието и стабилността бяха по-важни за него от възможни надхитряния.

Представянето до момента доказва, че е прав – особено след като специалните му части на резервната скамейка се справят надеждно и очевидно процъфтяват в ролите си. Фюлкруг отбеляза като жокер срещу Шотландия (5:1) и срещу Швейцария (1:1), Емре Джан пое управлението срещу Шотландия и Унгария (2:0) и изпълни безпроблемно ролята си на дефанзивен халф и също отбеляза срещу гайдарите. На осминафинала обаче Нагелсман ще трябва да направи промени: Джонатан Таа е наказан, а Антонио Рюдигер е контузен.

  • Зависимостта от Кроос

В основата на съображенията на Нагелсман, който промени отбора през март, бе да го изгради около Тони Кроос. Ветеранът, който се завърна след множество разговори със селекционера, е метрономът на тима. Кроос задава ритъма с подаванията си и дава подкрепа на съотборниците си благодарение на своята сигурност и опит.

Мачът срещу Швейцария обаче показа колко уязвима заплашва да стане играта ни, ако съперникът го блокира. Фабиан Ридер беше почти залепен за Тони. В резултат офанзивната игра куцаше, а самият Кроос не действаше така внимателно и контролирано, както срещу Шотландия и Унгария. Въпреки че неговият показател бе висок, 34-годишният халф рядко прави 21 неточни паса.

  • Съпротивата нарасна

Когато мачът срещу Унгария приключи и втората победа беше осигурена, Нагелсман сподели чувството, което го бе обзело по време на срещата. Че ако не бе юни 2024-а, а ноември 2023-а, вероятността Германия да не спечели би била висока. По това време Бундестимът играеше изключително несигурно и трудно противодействаше на натиска на съперника. Загубите срещу Турция (2:3) и Австрия (0:2) бяха логичното следствие.

Сегашният отбор на Германия е по-стабилен, по-зрял и по-консолидиран. Хората на Нагелсман оцеляха невредими във фазите на натиск на унгарците и се върнаха от изоставане срещу Швейцария, както го направиха в контролата през март срещу Нидерландия (2:1). С право настроението е позитивно за предстоящия осминафинал срещу Дания.

  • Вдигане на нивото

Да, Бундестимът е по-уверен, отколкото беше преди девет месеца. Също така може да се справи по-добре със стреса. Моралът и подкрепата сред феновете също са на ниво. Но ако мечтата за спечелване на европейското първенство наистина се сбъдне, то Нагелсман и отборът ще трябва да се подобрят значително във фазата на елиминациите. Както защитната линия, така и креативният център не бяха в най-добрата си версия срещу Швейцария. По-силен съперник вероятно би ни нанесъл по-големи щети.

А точно такъв може да ни очаква на четвъртфинала в лицето на Испания, ако отстраним датчаните. Отборът на Луис де ла Фуенте изглежда изключително стабилен и дори без десет титуляри спечели с лекота срещу Албания (1:0). Германия все още не е на това ниво. От друга страна, на Мондиал 2014 г. отборът намери играта си по време на турнира и беше на ръба да отпадне на осминафиналите срещу Алжир. А в крайна сметка станахме световни шампиони…

Матиас Дерш, „Кикер“, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС