Германия започна подготовката си за мача от осминафиналите на Евро 2024 срещу Дания без защитника Антонио Рюдигер, който остава под въпрос за двубоя в събота.

Централният защитник не взе участие в днешната тренировка на базата в Херцогенаурах, след като получи мускулно разтежение на дясното бедро в последния мач от групата срещу Швейцария в неделя.

Спортният директор на Бундестима Руди Фьолер каза, че Рюдигер е направил кратко занимание на облекчен режим.

"В крайна сметка Тони ще реши заедно с треньора и медицинския отдел. В момента е твърде рано да се каже нещо окончателно", каза Фьолер, цитиран от ДПА.

Рюдигер е титулярният централен защитник на Германия заедно с Йонатан Та, но тъй като Та ще пропусне мача с Дания заради натрупани картони, треньорът Юлиан Нагелсман може да направи пълна промяна в центъра на отбраната.

Алтернативите са Нико Шлотербек и Валдемар Антон, които имат само 15 мача общо за Германия и и никога не са играли заедно.

Голямата въпросителна е и дали Никлас Фюлкруг ще започне като титуляр за сметка на неубедителния Кай Хаверц.

"Кай е изключителен футболист, въпреки че все още не е отбелязал гол, освен дузпата. Но той е изключително важен за отбора, начинът, по който работи, начинът, по който държи топката напред, начинът, по който търси топката. Неговите съотборници също забелязват това“, каза още Фьолер.

Германия оглави своята група с две победи и равенство, но Руди Фьолер подчерта, че фазата на елиминациите е изцяло нов турнир и предупреди, че Дания е сериозен отбор.

"Дания е опасен съперник, знаем това. Наистина натрупахме оптимизъм и самочувствие. Имаме тази увереност, искаме да стигнем до следващия кръг", каза той.

Германия и Дания са се срещали четири пъти на Европейски и Световни първенства, най-забележителният мач е във финала на Евро 1992, който Дания спечели с 2:0.

Дания също спечели мач от груповата фаза на Световното първенство през 1986 г., докато Германия надделя в груповите мачове на Евро през 1988 г. и 2012 г.

Снимка: БГНЕС