Германия победи Унгария с 2:0 в двубой от група “А“ на Евро 2024 и е първият отбор, който се класира за елиминациите на турнира.

Най-добрият на терена през първото полувреме Джамал Мусиала матира защитата на противника в 22-ата минута, след като получи подаване от Илкай Гюндоган при груба грешка в отбраната на съперника.

Бундестимът задържаше топката и контролираше играта до почивката, но не успя да увеличи аванса си и дори можеше да е доволен, защото попадение с глава на Салай беше отменено заради засада.

В средата на второто полувреме дойде времето и за втория удар на Маншафта. Този път Гюндоган завърши невероятна бърза и многоходова акция на своите.

Германия събра пълен актив от 6 точки и подпечата своето класиране за осминафиналите. След втората си поредна загуба унгарците сериозно застрашиха шансовете си за класиране напред.

Как се разви мачът по минути, вижте ТУК!


Домакините изтръпнаха още в първите секунди, когато груба колективна грешка можеше да им струва скъпо, но все пак гафът беше поправен в зародиш. Постепенно германците започнаха да задържат топката и да търсят пролуки в предни позиции.

Кай Хаверц получи първата отлична възможност лед груба грешка на Орбан, но вратарят Гулачи спаси отблизо. Не след дълго Бола блокира тупалката на Андрих, след като малко преди това ролите им бяха разменени в наказателното поле на Маншафта.

В 22-ата минута Германия откри резултата, след като Джамал Мусиала вкара отблизо. Илкай Гюндоган се възползва от хаоса в пеналта на Унгария и подаде на звездата на Байерн за попадението.

Маджарите бяха много близо до изравняването малко след това, когато капитанът им Собослай изпълни чудесен пряк свободен удар, но Мануел Нойер спаси насочената към горния му десен ъгъл топка, за да я блокира секунди след това и с крак. 

Във втората половина на първото полувреме Германия беше видимо много по-добрият отбор и играта често се водеше пред пеналта на техния съперник, но ново попадение не падна. Вместо това Унгария вкара топката в мрежата зад Нойер, но съдийската бригада и VAR правилно маркираха засадата на Орбан, която доведе и до отменения гол на Салай.

Началото на второто полувреме беше доста мудно и двата отбора бяха далеч от високите стандарти, които предложиха през първите 45 минути. Бяха изминали десетина минути от рестарта, когато Гулачи спаси две поредни „германски“ тупалки, дело на Гюндоган и Тони Кроос.

Унгарците сътвориха нещо интересно отпред малко преди изтичането на час игра, когато Варга засече с глава центриране отляво, но кълбото мина над напречната греда.

В средата на второто полувреме Германия нанесе втори удар след чудесна атака. Изтормозилият играчите на противника Мусиала пусна вляво за набралия скорост Мителщед, който върна в пеналта за Илкай Гюндоган и капитанът реализира от движение.

Не след дълго Джошуа Кимих опита интересно прострелно центриране, което обаче не намери негов съотборник в малкия пеналт.


Германия - Унгария 2:0

1:0 Джамал Мусиала – 22’
2:0 Илкай Гюндоган – 67’
 

Германия: Нойер, Рюдигер, Та, Мителщет, Кимих, Андрих, Кроос, Мусиала, Гюндоган, Вирц, Хаверц

Унгария: Гулачи, Дардай, Орбан, Фиола, Керкез, Шефер, Наги, Бола, Собослай, Салай, Варга