Ехидна усмивка се появи на лицето на Юлиан Нагелсман вчера, когато беше попитан за прякора на един от своите най-блестящи футболисти.

Германия започна по възможно най-добрия начин домакинското си Евро 2024 с разгром с 5:1 над Шотландия, а завърналият се в Бундестима Тони Кроос беше навсякъде и правеше каквото си иска по терена.

Но изкусният халф невинаги е бил толкова обичан по германските терени, колкото е в момента. И даже го наричаха "Querpass Toni", което в груб превод означава "Подаващия настрани Тони".

Така уж трябваше да се илюстрира предполагаемата липса на острота в действията на Кроос и склонността му да играе на сигурно, вместо да прави тима си по-опасен на терена.

Преди втория мач на Германия на първенството срещу Унгария, селекционерът Нагелсман получи въпрос доколко това прозвище е адекватно за играч като Кроос. 

"То е лудост", отвърна треньорът и потвърди всеобщо създалото се мнение. Но все пак, има ли обяснение защо толкова дълго играчът не беше напълно оценен в родината си и за него съществуваше толкова грешна представа? Трудно е да се посочат причините.

В петък срещу Шотландия Кроос записа уникална статистика, след като само един от неговите 102 паса не стигна до негов съотборник.

И не беше трудно да се забележи, че тези подавания не бяха само настрани, а по всякакви траектории и на всякакви разстояния, включително марковите му диагонални топки към фланговете.

"Той беше много, много добър", каза Нагелсман. "99% от пасовете му бяха точни и не бяха само настрани. Този негов прякор е лудост, просто лудост. Тони все още е сред тримата най-добри в света, когато става въпрос за намиране на съотборници между линиите, за създаване на положения и асистиране на голове".

Самото съществуване на този прякор е интересно, защото свидетелства за отношението към един от най-съвършените полузащитници на модерната футболна ера.

В последните дни и Жозе Моуриньо отбеляза, че Кроос е останал значително подценен, предвид класата си и всичко, което постигна в спорта.

Повечето хора биха се съгласили, че е от световна класа, но едва ли ще го видите начело в класациите за майстори на пасовете и през годините хора като Андреа Пирло, Шави или Лука Модрич бяха по-признати.

Още преди време отношението на Байерн Мюнхен към местния талант показа, че в Германия не могат да си дадат напълно сметка какво притежават в негово лице. 

Професионалната кариера на Кроос започна именно в Байерн, но той рядко беше използван, след като дебютира на 17 години и беше пратен под наем в Байер Леверкузен.

След като се завърна на "Алианц Арена", полузащитникът спечели всичко възможно с баварците и беше основна фигура при най-големите успехи, включително триумфа в Шампионската лига през 2013 г.

Беше незаменим и за Германия при спечелването на световната титла година по-късно, а двата му гола за малко повече от минута при смазващото 7:1 над Бразилия никога няма да бъдат забравени.

И въпреки всичко това, Байерн го продаде с лека ръка на съвсем достъпната цена от 30 млн. евро. Агентът на Кроос нарече трансфера "обира на века", а информация от кухнята гласеше, че босът Карл-Хайнц Румениге не счита играча за "световна класа".

В Байерн не са пожелали да изравнят заплатата на Кроос с тази на Марио Гьотце и това е довело до напускането му. 

"Подаващия настрани Тони" се оказва недооценен и в Манчестър Юнайтед, тъй като е имал постигната договорка с клуба и с мениджъра Дейвид Мойс. След уволнението на Мойс обаче, наследникът му Луис ван Гаал е преценил, че не иска Кроос.

Така се стигна до трансфера в Реал Мадрид и до безценния принос на Тони за спечелването на общо 22 големи трофея оттогава досега. При такива постижения с Реал, Байерн и Германия, халфът е един от най-титулуваните футболисти в историята.

Решението на Нагелсман да го върне в националния отбор дотук носи феноменални резултати и значително повиши шансовете на Германия на европейското първенство. Кроос се беше оттеглил от Бундестима, но три месеца разговори със селекционера го убедиха да се завърне.

На 34 години Кроос тъкмо приключи един от най-силните си сезони и беше лидер на Реал по пътя към големия дубъл, затова и беше толкова изненадващо решението му за прекратяване на кариерата.

Решен да се оттегли, докато е на върха, Тони ще се пенсионира след това първенство, където танцува последния си танц с националната фланелка. Треньорите и съотборниците му са на мнение, че оттеглянето идва прекалено рано, а публиката отсега тъгува за Кроос.

Но фактът, че халфът играе последните мачове в славната си кариера, предизвиква още повече внимание към него именно сега, когато най-сетне получава заслужените похвали.

От всички фаворити, Германия направи най-силно впечатление след първия кръг от европейското и определено има способностите да стигне до края.

А каквото и да направят немците, със сигурност в основата ще бъде двигателят на отбора, "Подаващия настрани Тони". За когото отдавна няма тайни във футбола.

Материал на webcafe.bg