Турция най-после започна с победа на голямо първенство, след като възпитаниците на Винченцо Монтела надиграха с 3:1 Грузия в първи мач от група F на Евро 2024. Вдъхновител на победата се оказа Арда Гюлер, който вкара приказен гол за 2:1. Другите попадения за турците бяха дело на Мюлдюр и Aктюроглу, а почетния исторически гол за Грузия отбеляза Жорж Микаутадзе.

Вижте ТУК най-интересното от мача Турция-Грузия по минути

Мачът започна с натиск на турските футболисти, които веднага създадоха опасни положения. Първо в шестата минута след центриране от корнер Айхан стреля опасно покрай вратата, а четири минути по-късно отново Айхан стреля, но топката рикошира в гредата и се разходи по голлинията зад вратаря Мамардашвили.

Грузинците отвърнаха с първия си удар когато Меквабишвили стреля опасно, но Гюнок изби топката в корнер.

Превъзходството на турците даде резултат в 25-та минута, когато лошо изчистване на грузински защитник прати топката на крака на Мерт Мюлдюр, който с мощен шут не остави шансове на Мамардашвили за 1-0. В следващата си атака футболистите в червено вкараха нов гол, но намеса на системата ВАР отмени попадението заради минимална засада.

Грузинците успяха да се съвземат и в 32-та минута вкараха исторически първи гол на голямо първенство, когато пробив отляво на Кочорашвили завърши с центриране по земя, а непокритият Жорж Микаутадзе от няколко метра матира Гюнок за 1:1!

Малко по-късно отново Микаутадзе имаше шанс да вкара втори гол, но останал сам от десетина метра стреля на сантиметри от гредата.

Действията след почивката започнаха отново с натиск на футболистите на Винченцо Монтела. В 57-та минута Чалханоглу стреля мощно от статично положение, но Мамардашвили успя да спаси със сетни сили.

Турците отново излязоха напред, когато в 57-та Арда Гюлер с много силен и точен удар от 25 метра взриви феновете по трибуните в Дортмунд. Пет минути по-късно Грузия имаше чудесен шанс за нов изравнителен гол, но ударът на Кочорашвили срещна напречната греда на турската врата. Турция можеше да реши всичко четири минути преди края, но Мамардашвили отново бе на висота спасявайки удар с глава на Язъджъ.

Грузия се опита да достигне до изравняване и в продължението на мача имаше отличен шанс да го стори, но Кочорашвили от няколко метра не уцели вратата на Турция. Улисани в атака грузинците оставиха вратата си празна и бяха наказани, когато Aктюроглу останал сам вкара топката във вратата и подпечата победата на Турция!

Турция - Грузия: 3:1

Голмайстори: 

25' Мюлдюр

32' Микаутадзе

65' Арда Гюлер

90+7 Aктюроглу

Турция: Гюнок, Мюлдюр, Айкадън, Бардакджъ, Кадиоглу, Айхан, Чалханоглу(к), Гюлер, Кьокджю, Йълдъз, Йълмъз

Грузия: Мамардашвили, Какабадзе, Кверквелия, Кашиа(к), Двали, Цитиашвили, Кочорашвили, Меквабишвили, Чакветадзе, Микаутадзе, Кварацхелия

Снимка: БГНЕС