Германия гостува на Англия в 1/8-финален мач от европейското първенство на “Уембли” в един от емблематичните сблъсъци в историята на футбола. Сблъсъкът стартира в 19.00 часа българско време и ще бъде описан по минути на живо в Gol.bg.

Вече отдъхнали си след мъченическото равенство срещу Унгария 2:2, осигурило влизане в елиминациите, от германския отбор подходиха с бодряшки оптимизъм относно следващия съперник.

Вратарят и капитан Мануел Нойер и Джошуа Кимих обясниха, че Бундестимът винаги се е чувствал добре на “Уембли” срещу Англия и очакват с нетърпение двубоя. Германските медии пък още преди двубоя с Унгария поискаха второто място в групата, за да се гостува в 1/8-финала в родината на футбола.

Особено на фона на страданието срещу маджарите самочувствието на германците изглежда някак не на място. Но пък от гледна точка на статистиката то е абсолютно оправдано. За огромно огорчение на английските фенове, националният им отбор е в серия от 7 мача без победа на “Уембли” срещу този съперник, припомня "24 часа".

Нещо повече, от легендарния стадион в Лондон, в стария и новия му вариант, Бундестимът си е тръгвал 6 пъти като победител.

За последно Англия победи Германия в дома си на 12 март 1975 г. - 2:0, в приятелска среща. Следват още 4 контроли, един 1/2-финал на европейско и една световна квалификация. На 13 октомври 1982 г. и 11 септември 1991 г. Маншафтът печели 2 спаринга съответно с 2:1 и 1:0.

После идва един мач, който причини най-голямата болка на английския футбол. На 26 юни 1996 г. Англия и Германия излизат на “Уембли” в 1/2-финален двубой от европейското първенство. Редовното време и продълженията завършват 1:1. 

При дузпите германците вкарват своите 6, а настоящият селекционер на Англия Гарет Саутгейт изпуска, за да бие Бундестимът с 6:5. След това на “Уембли” германците печелят европейската титла след 2:1 над Чехия със “златен” гол на Оливер Бирхоф.

В последния мач на стария “Уембли” Англия пак губи от Германия - 0:1, в квалификация за световно първенство на 7 октомври 2000 г. Първата си загуба на новия вариант на стадиона “трите лъва” отново губят от неудобния съперник. Германия бие с 2:1 в спаринг, игран на 22 август 2007 г.

Неприятната поредица за Англия завършва с още 2 контроли. На 13 ноември 2013 г. Германия печели с 1:0. Родината на футбола все пак слага край на излагацията с равенство в последния мач между двата отбора. На 10 ноември 2017 г. контролата на “Уембли” завършва 0:0.

Във вторник най-късно около 22 часа българско време ще стане ясно дали Англия ще спечели в дома си срещу Германия след пауза от над 46 години.

С оглед на събитията в този елиминационен поток на Евро 2020 победителят от това дерби ще влезе в ролята на абсолютен фаворит за достигане до финала на турнира. На 1/4-финалите съперник ще е Украйна или Швеция, а в следващата фаза, някой от Дания или Чехия.