Толкова съм сигурен, че Англия ще победи Украйна (мачът стартира в 22.00 часа и ще бъде описан на живо по минути в Gol.bg), че бих дал почивка на някои от титулярите в Рим, за да ги запазя за полуфинала. На мястото на Гарет Саутгейт щях да съхраня силите на халфовете Деклан Райс и Калвин Филипс, за да бъдат свежи за следващия мач (срещу Чехия или Дания). Англия е достатъчно силна, за да се класира дори с някои от резервите. Не бих спрял дотук, защото може да се помисли за почивка и на Хари Магуайър. Тримата споменати висят с жълти картони и не бива да се рискува. Контузията на Магуайър не е отшумяла напълно, а и Тайрън Мингс бе впечатляващ на неговото място в първите срещи.

За Хари евентуална почивка ще бъде перфектна, защото по този начин ще избегне картон, който да го спре да участва в полуфинала. Но също така ротациите в състава ще означават, че няма да се натрупа излишна умора в играч, който така или иначе заради контузията си не е бил достатъчно подготвен за първенството.

Ако аз съм селекционер на Англия, ще направя поне 3-4 промени в състава, въпреки че на пръв поглед става дума за важен четвъртфинал. Бих се лишил от важни фигури като защитник и двата мотора в средата на терена. Разбира се, аз гледам на нещата отвън. Не съм поставен в напрегнатата ситуация, в която работи Саутгейт, но така или иначе съм убеден, че той няма нужда от Райс и Филипс, за да бие отбор като Украйна. Може би само един от тях ще бъде достатъчен, но наред с титулярите разполагат и с опция като Джордан Хендерсън, който е в правилната кондиция. В състава са и други млади момчета, които са свежи и заредени с нужната мотивация да се докажат.

Да, разбира се, Райс и Филипс бяха фантастични до момента. Вижте колко много работиха в последния мач и как Деклан завърши тотално изтощен с крампи в краката си. Те имат нужда от почивка, а полуфиналът в събота се очертава да бъде доста по-тежък от днешния. На този фон двубоят с Украйна е идеална възможност за ротации, тъй като хората на Шевченко играха продължения срещу Швеция и са по-изтощени. Освен това има очевидна разлика в класите на двата отбора. Не е нужно Англия да вкарва играчите си в екстремни ситуации на умора. Затова по-добре дайте почивка на Райс и Филипс, за да бъдат с максимален потенциал след това за полуфинала. Това е моята гледна точка. Гарет носи 100% отговорност и моето предчувствие е, че все пак той ще пусне Джордан Хендерсън. Така поне един от Райс или Филипс ще отдъхне.

Това трябва да е турнирът на Англия, защото едва ли на отбора скоро ще му се открие по-добър шанс от този да стигне до финал. Сега условията са по-подходящи от когато и да било да се спечелят два мача и да се отиде до битката за трофея на „Уембли”. Андрей Шевченко от своя страна също върши страхотна работа в Украйна. Отборът му е добре организиран, но играчите вече са на лимита на енергията и потенциала си. Ще се борят за своята държава и ще искат да постигнат повече, но аз лично не смятам, че са способни.

Украинците имат две групи играчи, едната от които е по-добра от другата. Когато ти липсва един футболист, веднага имаш проблем. Шевченко е лишен от дълбочината, с която разполагат англичаните. На практика украинският треньор е с вързани ръце при оформянето на състава, защото при смяната на само един футболист потенциалът на отбора му се променя. В случая на Англия е привилегия, защото Саутгейт има на разположение наистина силен състав. Трите лъва са уверени и знаят, че полуфиналите и финалът ще се играят на техния стадион "Уембли". Всеки върши екипна работа, тимът прогресира стъпка по стъпка и Гарет никога не държи един и същ състав. Един идва, друг излиза и всички се представят на високо ниво. Не им остава нищо друго, освен да отидат на "Олимпико" в Рим и да бият Украйна. Финалът е в Лондон, така че футболът се завръща у дома. И Англия ще бъде там!

Жозе Моуриньо за вестник "Сън" Превод на "Тема спорт"