Антонио Конте беше селекционер на Италия преди 5 години, когато тимът победи Белгия на Евро 2016. Сега специалистът е без работа, след като през лятото напусна Интер. Той има колонка в Gazzettadello Sport, в която обясни как скуадра адзура може да се справи с червените дяволи на 1/4-финала на Евро 2020. Конте говори и за другите горещи теми на турнира.

Ще започна с това, че присъствието на фенове по трибуните ни накара внезапно да се насладим на емоции, които са същността на футбола и винаги сме приемали за даденост. От пряк опит знам какво означава да играеш на празен стадион и колко по-трудно е да поддържаш концентрацията и адреналина на отбора високи. Слушането на шума от скандирания е безценно.

COVID-19 обаче все още не може да се счита за лош спомен. Пандемията със сигурност повлия значително на подготовката на отборите и нивото на игра на някои велики нации не е вълнуващо. В сравнение с миналото сега изглежда, че някои тимове са повече селекция от играчи, отколкото отбори със собствена идентичност, физиономия и ДНК. И това е така, защото мисля, че е било много по-трудно за треньорите да работят задълбочено върху системи, идеи за мачовете и механизми, които да бъдат повтаряни по време на тренировки. Тези детински грешки и автоголове изглежда са причинени от тактически ограничения в работата.

По традиция селекционерите имат по-малко време да работят с играчите, отколкото клубните треньори. През последната година и половина тази трудност очевидно се влоши. Но въпреки това има и такива, които са успели да изградят балансиран отбор и в двете фази, да оформят млад, амбициозен и обединен колектив. Говоря за нашия наставник Роберто Манчини.

КАК ИТАЛИЯ ЩЕ ПОБЕДИ БЕЛГИЯ

Успехите на Италия в груповата фаза бяха качествени, което веднага ни даде надежда. Мачът срещу Австрия – труден и физически здрав съперник, ни подложи на изпитание на осминафиналите, подчертавайки способността ни да страдаме в подобни ситуации. В този мач разбрахме, че напред вече не може да се правят грешки – всяко движение със или без топката, индивидуално и колективно, всяко подаване, преса, диагонал, припокриване, вертикализация, всичко става решаващо.

Важна роля изигра психологическият аспект и отношението. Тази незаменима комбинация от концентрация, желание за помощ, способност да страдате и да не се отказвате. Подобни двубои могат да се решат от всеки малък конкретен детайл – корнер, свободен удар, отвличане на вниманието или засада с няколко сантиметра. Трите качества, които отличават най-добрите спортисти от нормалните в съвременния футбол са сила, скорост и издръжливост. Дори не говоря за техническата качества, които приемам за даденост. Към всичко това, което е основата за постигане на важни резултати, националният ни отбор показа физиономия и идея за игра. Докато голяма част от другите отбори не го правят. Те разчитат повече на важни личности, способни да решават нещата самостоятелно.

Следващият ни съперник Белгия е силен отбор както индивидуално, така и колективно. Лукаку е природна сила, той работи сам, но не откривам топлата вода, като казвам, че присъствието или отсъствието на Де Бройне и Азар може да промени баланса.

Много уважавам Роберто Мартинес за свършената работа през последните години, но представянето срещу Португалия не ме убеди напълно. Както във фаза атака, така и в защита. Със сигурност можем да ги поставим под затруднение. Дори и в средата на терена, където ролята на Жоржиньо ще бъде основна. Но Манчини не се нуждае от съвети, на тактическо ниво италианските треньори знаят как да се подготвят за даден мач. Роберто ще избере състав, който ще може да управлява всяка ситуация.

ОРГАНИЗИРАНИТЕ ТИМОВЕ И ДАТСКАТА ПРИКАЗКА

Европейското първенство досега показа, че има отбори, които знаят какво правят на терена. Истинските приятни изненади, разбира се, преди подвига на Швейцария срещу Франция, са отличната Чехия и сюрпризиращата Дания. Последните заслужават отделна дискусия. Това не е просто технико-тактически въпрос. В най-драматичния момент, в борбата между живота и смъртта на терена, бе създадена алхимия и се видя необикновената сила на тази група. Дания се превърна в любимия отбор на неутралните фенове. Те изглежда се движат по попътен вятър, който ги прави бързи, непредсказуеми и свежи. Не знам колко дълго ще продължи пътуването им, защото дори красивите приказки намират своя край и се сблъскват с реалността. Но им пожелавам да продължат.

РЕЗИЛА НА ФРАНЦИЯ И НОВАТА ИСПАНИЯ

Отпадането на Франция е голямата негативна изненада на турнира. Бях включил петлите сред фаворитите на Евро 2020 заради качествената дълбочина на отбора им. Но този път Дешан не успя да съчетае индивидуалната класа на многобройните си шампиони с онази солидност и компактност във фаза защита, която му позволи да триумфира на Мондиал 2018. Швейцария постигна подвиг и заслужи да реализира тази своя мечта. На четвъртфиналите съперник е Испания – друга велика сила, която обаче все още не предлага сигурност. Фуриите победиха Хърватска в луд мач, в който имаше много грешки от страна на отбора на Луис Енрике. Беше като истинско влакче на ужасите. И все пак не забравяйте, че Лучо прави подновяване на тима след края на цикъл от необикновени шампиони. А това отнема време.

Gazzetta dello Sport, превод в-к "Тема спорт"