Италия победи категорично като домакин Израел с 4:1 в Удине в двубой от Лига А от турнира Лига на нациите. Трите точки затвърдиха лидерската позиция на хората на Лучано Спалети, които се нуждаят от една точка в оставащите си два мача, за да си гарантират място във финалната фаза на турнира. 

Двубоят можеше да започне с неприятен сюрприз за домакинската публика, когато в седмата минута грешка при изнасянето на италианците позволи на Оскар Глох да нахлуе на скорост към наказателното поле. Последва мощен удар по земя, който мина на сантиметри от страничната греда на Викарио. Домакините отвърнаха на предизвикателството в 15-та минута, когато Ретеги бе изведен сам срещу Глазер, но вратарят успя да парира удара му. Натискът на „скуадрата“ продължи и от идентична позиция Тонали стреля, но отново Глазер бе на точното място да се намеси.

Десетина минути по-късно Ретеги отново бе на огнева позиция, но този път стреля неточно покрай вратата. В 39-та минута Сандо Тонали изигра хитро ситуация в наказателното поле, когато бе препънат от защитник на гостите и спечели дузпа за Италия. От бялата точка Ретеги бе категоричен и вдига на крака публиката на „Фриули“ за 1:0.

Девет минути след подновяването на играта Италия удвои аванса си след центриране от свободен удар на Распадори, което бе засечено от Ди Лоренцо с глава в мрежата на Глазер. В 66-та минута след изпълнение на Абу Фани от корнер, вратаря Викарио не се намеси добре и топката влезе директно във вратата, намалявайки аванса на Италия.

В ответната включилият се в атака Бастони скочи високо и стреля с глава, но Глазер блесна с великолепно спасяване. В 73-та минута обаче вратаря на Израел капитулира за трети път, когато Димарко пусна подаване на точката на дузпата, а връхлитащия Фратези с премерен шут възстанови преднината от два гола за Италия. Съпротивата на играчи в бяло рухна тотално в 79-та минута след второ попадение на капитана Ди Лоренцо, разписал се след подаване на резервата Удоджи.

С успеха Италия събира 10 точки на върха в групата, Израел записа своята четвърта загуба в четири двубоя дотук.

 

Голмайстори:

1:0 Ретеги (д) 41'

2:0 Ди Лоренцо 54'

2:1 Абу Фани 66'

3:1 Фратези 72'

4:1 Ди Лоренцо 79'

 

Италия: Викарио, Ди Лоренцо, Бастони, Калафиори, Камбиазо, Фратези (Бонджорно), Фаджоли (Ричи), Тонали, Димарко (Удоджи), Распадори (Малдини), Ретеги (Лука);

Израел: Глазер, Балтаса, Нахмиас, Файнголд, Хазиза (Групер), Каниховски (Джабер), Абу Фани, Абада (Барибо), Перец (Сафури), Глох, Мадмон (Халаили);