След много нерви и здрава битка, Манчестър Сити и Арсенал направиха 2:2 в супердербито на Висшата лига от 5-ия кръг. 

Шампионите изравниха в 98-ата минута, слез като играха цяло второ полувреме с човек повече, но въпреки това бяха изправени пред загуба. 

Преди това те бяха повели, но Артилеристите обърнаха резултата в своя полза и след  това се бранеха страхотно, преди в крайна сметка да останат само с точка. Те имат 11 в актива си, докато Гражданите остават лидери с 13. 

За домакините Кевин де Бройне липсваше заради контузията от мача с Интер. Илкай Гюндоган се появи вместо него, а Кайл Уокър и Жереми Доку замениха Рико Люис и Джак Грийлиш. За гостите Бен Уайт не бе титуляр в първенството за първи път от повече от 2 години, вероятно с лека травма. Рикардо Калафиори се появи вместо него, като трябваше да действа отляво, а Юриан Тимбер бе преместен отдясно. 

Мачът започна странно, след като веднага след първия удар, Хаверц леко бутна Родри, който се строполи на земята и дори се наложи влизането на лекарския екип, но след това испанецът продължи без проблеми. 

Минути след това се стигна до здрав сблъсък между Холанд и Салиба, който остави защитника на земята. Лондончани пресираха сериозно, но Гюндоган пропусна в 7-ата минута, стреляйки неточно, преди Гражданите да ударят. 

Савиньо пое отлично една топка, оставяйки Калифиори на центъра, след което изведе Холанд, който бе покрит от Габриел, след което с прав удар в близкия ъгъл още с първото си докосване, преодоля Рая и даде предимство на шампионите. Това бе 10-ият му гол за сезона и попадение №100 с екипа на Небесносините, всичките вкарани за два сезона и малко като играч на отбора. 

Няколко минути по-късно Гюндоган разтресе страничната греда от пряк свободен удар, за да се стигне до сблъсък между Партей и Родри, при който халфът на Ман Сити получи травма в коляното и се наложи пак влизане на лекарите. Паузата бе повече от 4 минути, преди Родри да се изправи, но все пак се наложи да бъде заменен от Ковачич. 

Веднага след това обаче, Арсенал изравни. Мартинели се измъкна в зоната на Уокър и върна назад към Калафиори, който със страхотен удар с левия крак по диагонала, прати топката в далечния ъгъл. Много красив гол и така италианецът се реваншира за пропуските си в началото и най-вече при гола на Холанд. 

Гуардиола побесня и в яда си изрита седалката си на пейката на отбора, което бе наистина много нетипично за него. Той вероятно се ядоса от това, че играта бе подновена преди Уокър да е в зоната си, след като бе в разговор със съдията и въпреки че англичанинът успя да се върне, Мартинели получи предимство и това доведе и до асистенцията му към Калафиори. 

След това домакините очаквано владееха повече топката и доминираха. Уокър стреля отдалеч, но без да затрудни сериозно Рая. Доку стреля над целта в 35-ата минута, а Арсенал едва не вкара при корнер в 37-ата, но Габриел прати топката малко над гредата.  

В самото начало на добавените 6 минути, Арсенал удари. Ситуацията бе идентична с тази минути преди това, когато Габриел пропусна. Сега бразилецът се измъкна от Уокър, Сака центрира отново във вратарското поле и защитникът вкара с глава. Домакините негодуваха и искаха нарушение срещу вратаря си Едерсон, който в ситуацията бе блокиран от Мартинели и Хаверц, но в действията на играчите на гостите нямаше нищо нередно и попадението очаквано остана. 

Това обаче не бе всичко за полувремето. Тросар, който вече имаше жълт картон, блъсна грубо в гръб Бернардо Силва. Реферът веднага свири нарушение, а играчът на Арсенал силно изрита топката и получи втори жълт картон, за да бъде изгонен. Така Арсенал водеше на почивката, но щеше да играе цяло полувреме с човек по-малко. 

На старта на второто полувреме Артета пусна Бен Уайт вместо Сака, след като стратегията на Арсенал бе ясна – тотална защита. Холанд стреля в ръцете на Рая, а след това Ковачич не бе точен. Домакините очаквано натиснаха здраво и това щеше да е много дълго полувреме за лондончани. 

В 59-ата минута Холанд стреля с глава, Рая изби, а след това Бернардо не намери целта при добавката. Малко по-късно Гвардиол стреля силно и остро, но Рая отново се отчете със страхотна намеса. Арсенал успяваше да удържи аванса си, а с всяка изминала минута идеите на Сити в нападение сякаш намаляваха. 

Гражданите опитваха и удари отдалеч, но повечето бяха блокирани или отклонявани, след като лондончани се бранеха с всички сили на около 20 метра от вратата си. Опит на Рубен Диаш бе твърде слаб, за да затрудни Рая. 

Времето изтичаше и домакините се приближаваха към първата си загуба за сезона. В 87-ата минута Гвардиол стреля силно от въздуха, но Рая отново бе страхотен и блокира. Гостите бавеха играта при всяка възможност, а и започнаха да се схващат много често, което означаваше 7 минути продължение. 

След тяхното изтичане крепостта на Арсенал не издържа. Домакините получиха корнер, който изпълниха късо. Целият тим на гостите бе само на 4-5 метра от вратата, което позволи на Грийлиш да напредне и да намери Ковачич. Хърватинът стреля, Рая спаси, но при добавката Джон Стоунс вкара, за да разбие сърцата на гостите. 

Последва сдърпване на играчите, но до по-сериозни ексцесии не се стигна. В крайна сметка след почти 2 часа и 10 минути и много нерви, Ман Сити и Арсенал завършиха 2:2. 

Манчестър Сити – Арсенал    2:2

1:0    Холанд 9 1:1    Калафиори 22 1:2    Габриел 45+1 2:2    Стоунс 98

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър (78 Стоунс), Аканджи, Диаш, Гвардиол, Родри (21 Ковачич), Гюндоган, Б. Силва, Савиньо (78 Грийлиш), Доку (69 Фодън), Холанд Арсенал: Рая, Тимбер (92 Люис-Скели), Салиба, Габриел, Калафиори (74 Кивьор), Партей, Райс, Тросар, Сака (46 Уайт), Хаверц, Мартинели (87 Жезус)