Президентът на Ла Лига, Хавиер Тебас бе един от високопоставените гости на афиша за втория ден от "Thinking Football Summit", който се провежда в град Порто (Португалия). Той никога не се свени да изрази мнението си и седна с домакина на събитието Педро Пинцо, за да анализират поредица от въпроси, които засягат ръководството на лигата. Тебас беше особено язвителен, когато въпросът за сегашния натоварен футболен график беше повдигнат с новия разширен формат на Шампионската лига, разширеното Световно първенство и встъпителното Световно клубно първенство с 32 отбора, което ФИФА определи за следващото лято.

„Преди да вземем решения, трябва да се срещнем, да се споразумеем и да седнем, за да преговаряме със засегнатите“, каза Тебас. „Какво представлява Световното клубно първенство? Турнирът се провежда, за да събере повече пари. Около 2 милиарда долара и 20% от тях ще отидат за клубовете, които ще участват. Първо, това ще създаде по-голяма икономическа разлика в националните лиги между най-големите клубове и останалите и това ще се отрази на конкурентоспособността. Това също така означава, че 200 футболисти ще играят в основните турнири, Шампионска лига, Световни първенства и Европейски първенства. Тези добавени пари ще отидат при тях и в Европа имаме повече от 50 000 професионални играчи, тези 200 ще имат повече пари за харчене за сметка на здравето си. Какво означава това: Ще могат ли да си купят четири ферарита вместо пет или по-голяма къща? Това ли искаме от футбола? Световното клубно първенство, на състезателно ниво, ще отнеме още едно лято, което означава, че вътрешните календари са още по-стеснени: игра през седмицата, участие в състезания...

"Футболна екосистема, която е била успешна повече или по-малко през последните години 20 години е унищожен от турнири като този. за какво? Повтарям, да съберат 10% повече. 200 милиона долара (180 милиона евро). Не можем ли да направим други неща, за да съберем тези пари? Например, защо не се борим повече срещу пиратството. Нещата се правят без да се мисли“, завърши Тебас.

снимка: БГНЕС