Ботев Пловдив изигра по великолепен начин първия си европейски мач от 29 години на стадион "Христо Ботев" побеждавайки с 2:1 словенския Марибор в първия квалификационен кръг на Лига Европа. Новото попълнение Антъни Уджа даде аванс на пловдивчани, а Ширвюс изравни след далечен удар и лоша намеса на вратаря Игонен. Влезлият като резерва юноша на Ботев Никола Илиев донесе успеха в 74-та минута и осигури аванс на българския отбор преди реванша в Словения след седмица.

Двубоят започна отлично за българския представител, когато в 9-та минута Ивелин Попов центрира отдясно и връхлитащият на близката греда Антъни Уджа с глава хвърли в екстаз всички по трибуните на стадион „Христо Ботев“. Първият опасен удар за гостите дойде в 19-та минута, когато Судани стреля с левия крак, но Игонен не бе затруднен. Секунди по-късно обаче след делечен удар на Ширвюс топката тупна пред вратаря на Ботев и влетя във вратата за 1:1.

Три минути по-късно Судани се измъкна от защитата на Ботев, залъга защитник и с премерен удар вкара топката във вратата. Проверка с ВАР обаче показа, че е имало засада при подаването към нападателя. В 30-та минута след центриране от корнер топката бе избита от защитата на гостите, топката бе посрещната от Джеймс Ето“о, но ударът на футболиста на „канарчетата“ срещна гредата. Бърза атаката на „жълто-черните“ позволи на Акере да стреля от границата на наказателното поле, но вратаря на Марибор Юг внимаваше и изби в корнер.

Първата опасна ситуация през второто полувреме бе на сметката на гостите, които организираха добра контра-атака завършена от Етиен Бюгр със свиреп шут в гредата. В 64-та минута Марибор отново бе близо до втори гол, но Игонен спаси удар на Йосип Иличич.

В 73-та минута голмайсторът Уджа изскочи зад защитата на словенците, последва силен изстрел, който обаче мина на сантиметри от страничната греда. В следващата атака обаче нямаше какво да спре Никола Илиев, който получи топката на далечната греда от Акере и останал сам даде отново аванс на Ботев в мача.

До края на двубоя гостите нямаха сериозни шансове да застрашат вратата на Игонен и така Ботев взе минимален аванс преди ответния мач на стадион "Людски врът" идната седмица.

Голмайстори:

1:0 9' Уджа

1:1 19' Ширвюс

2:1 74' Илиев

Снимка: Lap.bg