Новият треньор на Барселона Ханси Флик явно ще донесе нови и различни методи за следене на здравето на футболистите от клуба. Според Diario AS, за първи път Флик е поискал да бъдат направени зъбни тестове на играчите по време на медицинските им тестове преди началото на сезона. Обикновено те се състоят от тестове за стъпала, кардиология, кръв и урина и общи измервания на тялото, но германецът е поискал да се провери и дентално здраве на набора.

Причината е, че той и неговият екип вярват, че здравето на зъбите може да има голямо влияние върху здравето на играчите. Британско издание за спортна медицина казва, че почти четирима от всеки пет британски футболисти страдат от възпаление на венците, което може да причини болка и неправилно подреждане на зъбите. Това може да причини лошо храносмилане поради невъзможността за ефективно дъвчене, което от своя страна засяга мускулите и задържането на хранителни вещества.

Същото издание отбелязва, че в миналото звездата на НБА Пау Гасол е трябвало да се подложи на лечение, за да поправи зъбите си от ЛА Лейкърс, докато Милан реши да не подпише с левия бек Али Сисоко в резултат на сериозно разминаване в подредбата на зъбите му, което според тях може да повлияе сериозно на здравето му.