С два гола на защитник Турция елиминира Австрия след победа с 2:1 в Лайпциг, за да стигне до 1/4финалите на Евро 2024. Следващият съперник е Нидерландия. 

Двубоят предложи страхотна битка, екшън и емоции до последната секунда, а големият герой за победителите се казваше Мерих Демирал, който вкара и двете попадения за отбора си. 

Австрийците играха силно и имаха предимство през повечето време, но направиха е немалко пропуски, включително и в последните секунди, когато вратарят на съперника ги отчая. Така те остават без победа в елиминации на голямо първенство от 1954-а година. 

За австрийците имаше 4 промени от победата над Лалетата, като Лаймер замени наказания Вимер, а Дансо, Мвене и Баумгартнер се завърнаха вместо Прас, Вьобер и Грилич. За Турция Оркун Кьокчю замени наказания Чалханоглу, а Бардакчъ се появи в защитата вместо липсващия също поради санкция Акайдън. 

Началото бе сензационно, защото турците поведоха преди да е изминала и минута. Те стигнаха до корнер, след който защитник на Австрия не успя да избие, топката рикошира в негов съотборник и от голлинията вратарят Пенц я изби. Тя обаче стана идеална за защитника Демирал, който от чиста позиция с мощен удар я прати под гредата и даде аванс на отбора си. 

Австрийците веднага натиснаха и като по чудо не изравниха в 5-ата минута, когато след техен ъглов удар на далечната греда Баумгартнер се размина, а малко след това Лайнхарт засече с глава, но над вратата. Натискът на Австрия обаче бе много сериозен. 

Турците разчитаха на контри и в 19-ата минута Арда Гюлер опита прехвърлящ удар почти от центъра, но му липсваше прецизност. В 24-ата минута след нов корнер за Турция Демирал засече на близката греда, но този път над вратата. 

Последваха минути,  в които австрийците понамалиха темпото и мачът се изравни, а и темпото поспадна. Така паузата логично дойде без промяна и при аванс за Турция, след като австрийците определено загубиха остротата и креативността в действията си. 

Ралф Рангник направи 2 смени на старта на втората част и в 51-ата минута тимът му стигна до суперположение, което пропусна. Пош изведе Арнаутович в наказателното поле, но вратарят Гюнок излезе, скъси ъгъла и спаси удара на ветерана. Това обаче бе много сериозен пропуск. Последва положение и за Пош, но Демирал блокира и изби в корнер. 

В 59-ата минута Турция удари отново. Пак след корнер и пак Демирал се оказа непокрит, за да вкара с глава и да взриви стадиона. Този път обаче радостта бе кратка, защото в 66-ата минута интригата се върна. Пак след ъглов удар топката бе отклонена от Пош към далечната греда, където резервата Грегорич бе непокрит и прати топката под гредата, за да върне надеждите на отбора си. 

Последва очакван натиск на австрийците и съперникът им определено се задъхваше. Грилич стреля точно, но в ръцете на Гюнок. След това атаките следваха една след друга, но турците се справяха с центриранията. В 86-ата минута след корнер Баумгартнер засече, но над вратата. 

Драмата бе на път да стане  пълна в 94-ата минута. Първо при контра Йълмаз се измъкна, но Пенц спаси удара му. Секунди по-късно Баумгартнер остана на чиста позиция в наказателното поле и стреля с глава, но Гюнок отрази и по този начин турците се класираха напред. 

Австрия – Турция    1:2

0:1    Демирал 1
0:2    Демирал 59
1:2    Грегорич 66

Австрия: Пенц, Пош, Лайнхарт (65 Вьобер), Мвене (46 Прас), Данзо, Зийвалд, Шмид (46 Грегорич), Лаймер (65 Грилич), Забицер, Баумгартнер, Арнаутович
Турция: Гюнок, Мюлдюр, Демирал, Бардакчъ, Кадиоглу, Юксек, Айхан, Арда Гюлер (78 Йокошлу), Кьокчю (82 Кахвечъ), Йълдъз (78 Актюркоглу), Йълмаз