Шотландия и Швейцария направиха атрактивно равенство 1:1 в мач от група А на Евро 2024, което върши работа и на двата тима. 

За Гайдарите точката бе първа, но предвид това, че те ще играят с Унгария в последния си мач, запазиха шансовете си да стигнат до следващия етап. Кръстоносците пък на практика са на 1/8финалите, след като имат вече 4 точки. 

Двубоят бе равностоен с немалко положения, като можеше да бъде спечелен и от двата отбора, които обаче не бяха достатъчно ефективни пред гола. Шотландците със сигурност играха доста по-добре от първия си мач с Германия. 

За шотландците имаше 2 промени, като Били Гилмор замени Райън Кристи, а Грант Ханли се появи вместо наказания Райън Портиъс. За Швейцария Джердан Шакири започна вместо футболиста на Лудогорец Квадво Дуа, въпреки че той се разписа при победата над Унгария. 

Началото бе сравнително спокойно, като шотландците се опитваха да бъдат по-активни, като стигнаха до няколко центрирания и 1-2 корнера, които не им донесоха нищо. В 13-ата минута обаче, това се промени. 

След ъглов удар за Швейцария Скот Мактомини и даде началото на контраатака. Тя бе на висока скорост, като халфът на Манчестър Юнайтед продължи движението си напред, за да стигне до границата на наказателното поле на съперника, където Макгрегър му подаде. Мактомини стреля и вероятно Зомер щеше да улови, но в последния момент Фабиан Шер протегна крак и отклони в собствената си мрежа. 

Първоначално попадението бе записано като автогол, но около час по-късно в сайта на УЕФА бе отчетен, че Мактомини е голмайстор. 

Последва активизиране от швейцарците, които скоро ликуваха с изравнителен гол, а той бе наистина фантастичен. В 26-ата минута Ралстън сбърка, като подаде лошо топката назад, а Джердан Шакири без да се колебае с феноменален изстрел с левия крак, я прати в горния десен ъгъл на вратата на Ангъс Гън и възстанови равенството. Изключителен гол! 

Няколко минути по-късно Варгас се измъкна на добра позиция и стреля опасно, но Ангъс Гън изби. След последвалия корнер топката бе пратена именно към Варгас, който реализира, но попадението бе отменено заради засада, която потвърди и ВАР. 

В 41-ата минута Адамс успя да отклони след корнер, но от твърде малък ъгъл и Зомер спаси. На другия край колегата му Гън се справи с удар на съперник и така паузата дойде при равенство 1:1. 

Швейцарците заиграха по-добре след паузата и в 56-ата минута Варгас стреля в ръцете на Гън, а малко след тона Дам Ндой излезе на чиста позиция, но стреля встрани, след като определено трябваше да вкара. Това бе наистина сериозен пропуск. 

В 67-ата минута обаче и шотландците бяха на косъм от попадение. След свободен удар на Робъртсън, Ханли засече на далечната греда с глава, но прати топката в страничния стълб, а след това Мактомини не успя да направи добавка. Сериозно положение и късмет за Швейцария. 

Последваха добри минути за шотландците, които действаха активно и стигнаха до няколко полуположения, но нищо сериозно. В 81-ата минута Мактомини успя да стреля силно от въздуха, но защитник го блокира. Последва втори отменен гол за Швейцария, след като Бреел Емболо се измъкна и вкара, но се оказа отново в тънка засада. 

В 91-ата минута Робъртсън прати отлична топка във вратарското поле, но Аканджи изпревари Мактомини, за да предотврати сигурен гол и в крайна сметка двубоят завърши без победител. 

Шотландия – Швейцария    1:1

1:0    Мактомини 13 автогол
1:1    Шакири 26

Шотландия: Гън, Хендри, Ханли, Тиърни (61 Маккена), Ралстън, Гилмор (79 Маклейн), Макгрегър, Робъртсън, Мактомини, Макгин (91 Кристи), Адамс (91 Шанклънд)
Швейцария: Зомер, Шер, Аканджи, Родригес, Видмер (86 Стергиу), Джака, Фройлер (75 Сиеро), Ебишер, Ндой (86 Амдуни), Варгас (75 Ридер), Шакири (60 Емболо)