Галерия

32-ма ранени полицаи, още толкова арестувани, пострадали фенове, изпочупени витрини и коли на градския транспорт - това бе резултатът от последното дерби между Левски и ЦСКА, което се игра на стадион "Георги Аспарухов". Датата бе 26 февруари 2011 година, а тогава "червените" постигнаха първата си победа на "Герена" от 25 години насам, но малцина са запомнили този мач заради резултата, припомня БГНЕС

Вчера БФС обяви, че предстоящото дерби между Левски и ЦСКА ще се играе на "Герена", без да бъдат допускани фенове на "армейците". Това ще се случи на 14 октомври 2024 или повече от 13 години след последната среща между двата тима на този стадион. Именно ексцесиите преди, по време и след онзи двубой станаха причина всички следващи дербито между "сини" и "червени" да се играят на Националния стадион в светлата част на деня.

Напрежението между полицията и феновете тогава започва още преди мача и ескалира с неговото течение. В крайна сметка полицията взима решение да изпразни сектор Г, в който има поне 3000 фенове на ЦСКА. Това се случва за броени минути на полувремето на двубоя, като за десетина минути целият сектор е опразнен. Безредиците продължават извън стадиона - по булевард "Мадрид" и улица "Черковна", както и в превозните средства на градския транспорт. Нанесени са щети по магазините, паркирали коли, автобуси и тролейбуси, контейнери за боклук.

По време на ексцесиите различни наранявания получава 32-ма полицаи, има и пострадали фенове. Задържани са 23-ма фенове, а в следващите дни след преглед на записите от камерите - още девет души.

В дните след мача между феновете на ЦСКА и полицията хвърчат взаимни обвинения. "Според мен цялата атака беше организирана. Не знам дали има нещо общо с това, че има някакво разцепление във феновете на ЦСКА. На записите се виждат фенове, които скачат върху коли, обръщат кофи и пречат на движението. Стадионът определено не бе най-добрият възможен за такова дерби", коментира на следващия ден директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов. "Нямаше как да извадим 200 човека, без да пострадат. Ако бяхме използвали и водоструята, каквито мнения изказаха някои хора, можеше да има и смъртни случаи. Все пак операцията се направи така, че мачът да се доиграе. Защото при тази счупена бариера, всичко можеше да се случи. На терена са футболисти, съдии, полицаи, длъжностни лица", допълват от СДВР.

За организирани действия говорят и фенове на ЦСКА. "Има 20 човека, които нарушиха реда. Заради тях обаче не трябваше да страда цялата агитка. Защо не си тръгнаха нормално? Защото някой направи така, че да не си тръгнат нормално. Охраната беше снета. Можеше да се внесе и гранатомет. Нямаше полиция, нямаше кой да къса билетите", казва два дни след мача шефът на фенклуба на ЦСКА Димитър Ангелов-Дучето.

"Няма справедливост - виновните са ненаказани, а невинните са пребити и премазани. Отговорните и от двете страни трябва да бъдат конкретизирани, да им се забрани да посещават мачове и да им се потърси правна отговорност. Пред сектор "Г" на стадион "Георги Аспарухов" имаше огромно струпване на полицаи още от началото на мача, което беше провокативно. С какво сектор "Г" е по-опасен от останалите сектори на стадиона. Полицията просто си търсеше повод", коментира председателят на сдружение "Червени сърца" Сергей Славчев.

"Имаше неадекватен контрол на входовете. Нямаше проверка на феновете, дори не скъсаха контролата на билета ми на влизане. Трябва да бъде показано и лицето, което е дало заповед на полицаите да действат. Има неадекватни решения от човека, ръководещ мероприятието. Добре, че не се стигна до по-тежки последствия", допълва членът на сдружението Румен Атанасов.

От своя страна управителят на "Герена" Калоян Зарзанов заявява, че е Левски осигурил нормални условия като домакин на дербито с ЦСКА. "Когато някой иска да чупи и руши, ще го направи. Българите сме доста изобретателни в това отношение. Ние изпълнихме всички препоръки на полицията, една седмица преди мача охранявахме денонощно стадиона. Имаше неуспешни опити да бъде проникнато. От записите на охранителните камери се вижда, че се извършва контролно-пропускателен режим на входовете преди началото на самия мач", казва той на 1 март.

В крайна сметка след мача ЦСКА е наказан с лишаване от домакинство за една среща и 2000 лева глоба. Левски пък бе глобен с 2000 лева за допускане на територията на стадиона на лица в нетрезво състояние и на лица, внасящи забранени предмети. Свикват се междуведомствени срещи, на които се обсъждат мерки срещу футболното хулиганство.

В следващите години дербито неизменно се играе на Националния стадион в светлата част на деня, взема се решение двете агитки да бъдат охранявани от частни охранителни фирми, които обикновено са съставени от феновете на двата тима, за да се намали напрежението в секторите. Засилва се контрола на входа на стадиона, използва се и дрегер за лица във видимо нетрезво състояние.

Въпреки всичко това, ексцесии, ранени и арестувани имаше на немалко дербита, играни на Националния стадион в следващите години.