На 21 септември на стадион "Уембли" в Лондон Антъни Джошуа и Даниел Дубоа ще излязат един срещу друг в спор за титлата на IBF в тежка категория. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Роселина Петкова.

Но какви наградни фондове ще вземат британските боксьори? "Разделението е 60 на 40 в полза на Джошуа. Ей Джей има гарантирани 6 милиона паунда за битката. Сумата потенциално може да нарасне до 25 млн. паунда, в зависимост от pay per view продажбите. За Дубоа сигурната предвидена сума е 3,5 млн. паунда", каза Коларов.

Каква е цената на стрийминга? "Това е много интересна тема, защото шефът на саудитския бокс – Турки Алалших, който организира всички големи битки в последните години, предприема драстични мерки в борбата с пиратството. Според неофициална информация, 20 млн. души са гледали нелегално Тайсън Фюри и Олександър Усик през месец май. Това е струвало на притежателите на телевизионните права около 95 млн. паунда пропуснати приходи. 18% от тези, които са гледали битката нелегално, са били от Обединеното кралство, където цената на pay per view беше 25 паунда. 25% от пиратството са били от Северна Америка. И всичко това е защото цените на pay per view са абсурдно високи. В САЩ Фюри – Усик беше 69,99 долара и сега в опит да намали нелегалния стрийминг Турки Алалших обеща да свали сумата. И всичко започва именно с битката Джошуа – Дубоа. Цената в САЩ е 19,99 долара, което е огромно намаление. По думите на Турки Алалших, той предпочита един милион фенове да се абонират на цена от 20 долара, отколкото 500 хиляди на цена от 40 долара. Интересното е, че президентът на UFC Дейна Уайт не е съгласен с този подход. Той предпочита по-високи цени и хората, които гледат нелегално, да се преследват с пълната сила на закона. Но кой метод ще надделее, ще видим след време", каза още Коларов.

Вижте видео с целия разговор.

Снимка: БГНЕС