Италия е държавата, която ще плати най-голяма сума на олимпийските си медалисти от Париж 2024. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Роселина Петкова.

"Италианците спечелиха общо 40 отличия. За златен медал те плащат 196 хиляди долара, за сребърен – 98 хил. долара, за бронзов – 65 хил. долара. Така общата сума, с която държавата ще награди призьорите си е 10,7 милиона долара. На 2-ро място е Франция, чиито 64 отличия се равняват на 9,4 млн. долара за медалистите. Следва САЩ – 126-те американци, които стъпиха на подиума, ще вземат общо 8,3 млн. долара, топ 5 на класацията се допълва от Унгария и Хонконг. Ситуацията при азиатците е много интересна, защото те спечелиха едва четири медала от Париж 2024, но плащат най-големите премии от всички участници на Игрите. Златото се оценява на 768 хил. долара,  сребърните и бронзовите медалисти ще бъдат възнаградени със съответно 394 хил. долара и 192 хил. долара", каза Коларов.

Но каква сума ще плати България за нашите медалисти? "Сумата е точно 1,4 млн. лева за седемте отличия. Олимпийските шампиони Карлос Насар, Семен Новиков и Магомед Рамазанов ще вземат бонуси от 250 хил. лв. За сребърната Боряна Калейн са предвидени 200 хил. лв., а сумата за Хавиер Ибанес, Божидар Андреев и Кимиа Ализаде, които взеха бронзови отличия, е 150 хил. лв. Отделно след края на професионалните им кариери, за олимпийските шампиони е предвидена доживотна пенсия в размер на три минимални работни заплати.  В момента минималната работна заплата у нас е 933 лв. или 2799 лв. на месец за олимпийски шампион. Сребърните медалисти ще взимат 90% от сумата, а бронзовите 80%. Пожизнените премии бяха въведени по времето на спортния министър Васил Иванов-Лучано, а от 2012 средства се получават за всеки спечелен медал", каза Коларов.

Вижте видео с целия разговор. В него гостът говори по още интересни теми.

Снимка: Lap.bg