След точно 407 дни легендата Роджър Федерер се завърна на корта. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

"Последният мач на Маестрото беше преди 14 месеца, когато загуби от Новак Джокович на 1/2-финалите на Australian Open. Швейцарската легенда имаше сериозна контузия в коляното, но вече е здрав. Това си пролича при впечатляващата му победа след толкова дълго отсъствие. Той елиминира ракета №1 на Великобритания Дан Еванс в три сета на турнира в Доха. Но 20-кратният шампион от Големия шлем вчера отпадна Николоз Басилашвили от 1/4-финалите в Катар. После Федерер написа в Туитър, че отказва участие в Дубай, за да си върне формата с тренировки", разказа Коларов.

Той коментира и друга интересна тема около Федерер. "За първи път в професионалната си кариера той беше с различни от Nike обувки. Вече играе с обувки на швейцарската компания On, в която Маестрото е съсобственик. Моделът се казва Roger Pro и е разработен специално за него. Тенис обувките са направени за стъпалото на швейцареца и за специфичните му изисквания. В подметката има високоефективна пяна, която служи за сигурност на краката. Заобленият дизайн на подметката е предназначен да поддържа плавни преходи, докато Маестрото се движи по корта. Между подметката и горната част има 100%-ви карбонени влакна, които поглъщат енергията при приземяване. Към момента моделът не е наличен за купуване. От On уточняват, че това е първи прототип и следващи версии на обувките ще се разработват на база на обратната връзка от Федерер. И се очаква, когато има нов модел, старият да бъде пуснат на пазара", разказа Коларов.

Гостът обърна повече внимание и на турнира в Доха. "Както каза вече, Федерер. В кариерата си швейцарецът е печелил надпреварата рекордните 3 пъти, но сега няма да има шанса за нова победа, с което можеше да се изкачи в ранглистата. Знаем, че през тази седмица Новак Джокович започна 311-ата си седмица като №1, с което подобри рекорда на Федерер, който е бил на върха на класацията на АТР общо 310 седмици. Иначе прави впечатление, че наградните фондове в Доха са доста занижени спрямо миналата година. Сега шампионът ще получи малко над 69 хиляди долара, а през януари 2020 г. победителят (Андрей Рубльов) спечели малко над 227 хил. долара", каза още Коларов.

Вижте видео с целия разговор! 

Снимка: БГНЕС