Холандският състезател по бързо пързаляне с кънки Свен Крамер вече е рекордьор по брой спечелени медали при мъжете, след като спечели златото на 5000 метра на Игрите в Пьончан.

Крамер, който прибра днес осмия си олимпийски медал, изпревари финландеца Клас Тунберг и норвежеца Ивар Балангруд, които имат по седем. До днес той имаше три златни отличия, две сребърни и две бронзови, които е събирал на Игрите в Торино, Ванкувър и Сочи.

В същото време Крамер стана и първият холандец в историята на Зимните и на Летните Олимпиади с осем медала в личния си актив. Той изпревари плувеца Питър ван ден Хоогенбанд, който има 7 и досега двамата деляха първата позиция.

"Не придавам кой знае какво значение на тази статистика. Разбира се, че е хубаво да спечелиш три пъти подред олимпийската титла на 5000 метра, но не зациклям на този факт. Вече мисля за предстоящите дистанции. На мене днес ми провървя в това, че стартирах след моите основни конкуренти. Те започнаха много бързо и аз имах възможността да се ориентирам на каква скорост да заложа в различните етапи от състезанието. Така ми стана ясно, че една обиколка трябва да я взимам за не повече от 29 секунди. Така контролирах ситуацията и постигнах този резултат (олимпийский рекорд)", заяви Крамер.