Галерия

С пищна церемония пред 40 000 зрители на легендарния стадион "Маракана" бяха открити Олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Запалването на олимпийския огън бе дело на Вандерлей де Лима, който е бронзов медалист на маратон от игрите в Атина през 2004.

Тогава Де Лима загуби златното отличие от олимпиадата, след като метри преди финала беше атакуван от ирландски отец.

Носителят на три титли от "Ролан Гарос" Густаво Куертен внесе факела на стадиона. Де Лима запали голям съд, който се издигна до специално изработена красива спирала, която ще отразява пламъка.

Церемонията започна с танц за добре дошли, който завърши с появата на символа на мира. След това бе издигнато бразилското знаме и прозвуча химнът на страната в изпълнение на Паулиньо да Винола.

Стилната церемония включваше много музика, танци, фойерверки, парад на спортистите, както и неизменната официалната част, в която имаше реч на президента на МОК Томас Бах, клетва на спортистите, издигане на олимпийския флаг и запалване на олимпийския огън на митичния стадион "Маракана".

Ивет Лалова изведе с българския флаг в ръце нашия отбор от 51 състезатели. На олимпиадата в Рио участие ще вземат около 11 хиляди спортисти от 207 страни.