Швейцария победи с 1:0 Албания във втория мач на Евро 2016. Двубоят бе от група А, а победата за Кръстоносците до голяма степен им гарантира и място на 1/8финалите. 

Те вкараха ранен гол чрез Фабиан Шер и като цяло имаха по-добрите положения, като играха и повече от едно полувреме с човек повече. Така и не успяха обаче да стигнат до втори гол и можеха да бъдат наказани. 

Албанците, които са абсолютен дебютант в турнира, оставиха добри впечатления с играта и макар и да имаха по-малко ситуации, при повече прецизност и класа можеха и да стигнат до точка. Особено добра ситуация те имаха няколко минути преди края, но я пропуснаха.   


В съставите и на двата тима имаше по един изявен нападател. Джани де Биази започна с максимално опитен тим, като нападението водеше Армандо Садику. От другата страна Харис Сеферович бе предпочетен в атака, а братята Гранит и Таулант Джака очаквано бяха един срещу друг в средата на терена.

 Още от началото стана ясно, че албанците ще играят по-предпазливо и по-близо до своята врата. Още във 2-ата минута Мехмеди бе изведен зад албанската защита отдясно, подаде пред вратата, но след рикошет се стигна само до корнер, който не донесе нищо. 

Класата на швейцарците определено се усещаше и малко след това Рикардо Родригес бе изведен този път отляво, като също предизвика объркване в албанската отбрана. Стигна се до корнер, който се оказа фатален за албанците.

 При центрирането към точката за изпълнение на дузпа, Фабиан Шер не бе покрит и успя да отклони топката в глава, като изпревари вратаря Бериша и я прати във вратата на Албания – 0:1!. 

Развоят на мача определено стъписа албанците, докато швейцарците станаха още по-уверени. Няма обаче промяна в стратегиите на двата отбора, като Кръстоносците действаха спокойно и владееха повече топката.  

В 15-ата минута те бяха близо до втори гол. Харис Сеферович успя да се измъкне фронтално срещу вратата, но стреля сравнително слабо и вратарят Бериша спаси. Все пак постепенно албанците успяха да пренесат играта в половината на Швейцария и да играят активно там.

 В 26-ата минута те имаха и добро положение, когато Таулант Джака получи в наказателното поле, върна назад към Одисе Роши, чийто удар по диагонала обаче, премина далеч от вратата. 

Подемът в играта на Албания обаче бе очевиден и в 31-ата минута хората на Джани де Биази стигнаха до прекрасна ситуация. Хюсай пусна подаване отдясно зад защитата на Швейцария, а Садику успя да се измъкне от засадата и да излезе сам срещу вратаря. Ударът на нападателя обаче е спасен с крак от Ян Зомер. Страхотен пропуск за албанците.

 В 36-ата минута обаче ситуацията за Албания стана неприятна, защото те останаха в намален състав. Капитанът Цана загуби равновесие в стремежа да блокира Сеферович. Падайки на земята и усещайки, че топката е на път да мине зад гърба му, той я изби с ръка и съдията нямаше избор освен да му покаже втори жълт картон. 

При свободния удар Блерим Джемайли стреля в гредата, а след това Швейцария натисна и в 41-ата минута отново Джемайли бе близо до нов гол, но ударът му от 10-12 метра профуча покрай гредата. Последва изстрел на Сеферович по диагонала, но Бериша спаси и паузата логично дойде при аванс за Швейцария.

 Албанците започнаха амбицирано втората част и в 50-ата минута Джуру едва не им помогна, като при една дълга топката не я отклони добре и Садику бе близо да засече, но все пак малко не му достигна. Швейцарците отговориха с положение пред Сеферович, който пак се измъкна отляво, но Бериша спаси. 

Швейцарците продължаваха да бъдат по-опасни, но така и не успяваха да стигнат до втори гол. В 66-ата минута Сеферович пропусна да ги успокои, след като Емболо го изведе сам срещу вратаря, но той не съумя да го преодолее.

 Албанците обаче не се отказваха и в 77-ата минута Садику можеше да изравни, но от вратарското поле стреля встрани. Страхотна възможност за албанците, за която те определено могат да съжаляват. 

Върхът обаче бе в 87-ата минута. Тогава резервата Гаши бе изведен на абсолютно чиста позиция. Той бе сам срещу вратаря, имаше време да си нагласи топката и стреля с левия крак към горния ъгъл, но Зомер показа страхотен рефлекс и успя да избие и да запази победата на своя тима.

Проследете развоя на мача по минути тук! 

Албания – Швейцария    0:1

0:1    Шер    5

АЛБАНИЯ: Бериша, Хюсай, Маврай, Цана, Аголи, Т. Джака (61 Каче), Кукели, Абраши, Роши (74 Чикалеши), Леняни, Садику (82 Гаши)
ШВЕЙЦАРИЯ: Зомер, Липтщайнер, Шер, Джуру, Родригес, Бехрами, Джемайли (76 Фрей), Г.Джака, Шакири (82 Желсон Фернандес), Мехмеди (62 Емболо), Сеферович

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/M34DleSllYk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>