Румъния и Швейцария завършиха 1:1 в интересен двубой от група А на Евро 2016 и  по този начин и двата тима запазиха шансове да продължат напред. 

Румънците поведоха от дузпа през първото полувреме, но след почивката Кръстоносците заслужено изравниха. 

Те имаха и по-добрите положения, като Харис Сеферович се отчете с няколко сериозни пропуска. Все пак равенството почти сигурно ще гарантира на отбора място на 1/8финалите, тъй като тимът на Владимир Петкович вече е с 4 точки. 

Румънците имат 1 и трябва да победят Албания в последната си среща, за да се надяват, че ще преодолеят групата и ще стигнат до елиминациите. 


За Румъния имаше няколко промени в състава от мача с Франция. Играчите на Лудогорец Андрей Препелица и Клаудиу Кешеру стартираха, а сред титулярите бяха още Кипчу и Пинтилий. За Швейцария очаквано нямаше промени от двубоя с Албания в първата среща. 

Първите минути бяха равностойни без опасни положения, преди в 6-ата швейцарците да стигнат до отлично положение. Харис Сеферович получи на отлична позиция в наказателното поле, стреля към далечния ъгъл, но покрай гредата. Нападателят определено трябваше да вкара, а това бе поредният му пропуск, след като и срещу Албания се отчете с няколко пропилени ситуации. 

Швейцария определено играеше по-добре, особено в лявата зона. Центриранията на тима обаче не му носеха успех. В 16-ата минута обаче, отново Сеферович закопа своите. Шакири го изведе на чиста позиция в наказателното поле, но нападателят стреля в тялото на Татарушану. 

И това се оказа важно, защото 2 минути след това Румъния получи дузпа, макар и тя за изглеждаше доста спорна. Вярно е, че Лихтщайнер дърпаше Кипчу за фланелката, но въпреки това решението на рефера сякаш бе пресилено. Богдан Стаку не сбърка и вкара втората си дузпа на турнира, пращайки Зомер в другия ъгъл. 

Швейцарците отговориха с много опасен удар от въздуха на Шер, който Татарушану изби над вратата. Мачът обаче продължаваше да бъде много интересен и скоро румънците бяха близо до втори гол. 

В 28-ата минута Сапунару удари греда, когато след свободен удар швейцарската отбрана не успя да избие и румънският играч получи шанс да стреля, но пропусна, след като трябваше да се справи доста по-добре. 

Малко по-късно Рикардо Родригес бе в ръцете на вратаря от свободен удар. В 38-ата минута Джемайли е неточен след удар с глава. Като цяло по-добрите ситуации оставаха за швейцарците, които обаче не бяха достатъчно прецизни в действията си пред вратата на съперника. Така почивката дойде при 1:0 за Румъния. 

След нея румънците поизравниха играта, като мачът продължи да бъде отворен с положения пред двете врати. Така в 56-ата минута швейцарците изравниха. След корнер румънците не успяха да избият, топката стана идеална за Мехмеди, който с мощен удар по диагонала опита да скъса мрежата и направи 1:1. 

Вдъхновени от попадението швейцарците заиграха по-активно в търсене на пълен обрат. Влезлият като резерва Бреел Емболо се включи активно, като при една ситуация получи шанс да стреля с глава от вратарското поле, но го направи неточно. Румънците отговориха с опасен удар от около 35-40 метра на Торже, който Зомер спаси. 

Минути след това Шакири стреля в стената от свободен удар, а след това при добавката Мехмеди е точен, но без да затрудни Татарушану. Йорданеску рискува и пусна още един нападател за последните минути в лицето на Флорин Андоне, след като в един момент швейцарците показаха, че равенството ги устройва. 

До края обаче не се случи нищо интересно и сблъсъкът сякаш закономерно приключи без победител при 1:1. 

Румъния – Швейцария1:1

1:0    Станку 18 дузпа
1:1    Мехмеди 56

РУМЪНИЯ: Татарушану, Рац (62 Филип), Кирикеш, Григоре, Сапунару, Пинтилий (46 Хобан), Кипчу, Торже, Препелица, Станку (84 Андоне), Кешеру
ШВЕЙЦАРИЯ: Зомер, Лихтщайнер, Родригес, Джуру, Шер, Бехрами, Джака, Джемайли (83 Ланг), Мехмеди, Шакири (91 Тарашай), Сеферович (64 Eмболо)