Франция победи Румъния с 2:1 в мача на откриването на европейското първенство по футбол, състоял се на стадион "Стад дьо Франс" в Париж.

Галерия

Момчетата на Ангел Йорданеску започнаха много силно и изпуснаха страхотно положение отблизо, а техният противник имаше нужда от известно време, за да се отърси от сковаността. 

Постепенно "петлите" заиграха по-спокойно и Антоан Гризман нацели гредата, за да се стигне и до два пропуска с глава на Оливие Жиру пред паузата.

В началото на второто полувреме Станку и Жиру направиха по още един голям пропуск, но малко след това и двамата счупиха каръка. Французинът откри след удар с глава, а румънецът се разписа от дузпа, отсъдена за фаул на Патрис Евра срещу Станчу.

Минута преди изтичането на редовните 90 минути най-добрият на терена Дмитри Пайе стана герой за своите с невероятно попадение извън наказателното поле.

Така Франция оглави група "А", в която са още Албания и Швейцария. Техният мач е утре.


Северната ни съседка започна срещата със самочувствие и дори успя да отправи първи удар чрез Михай Пинтили, но топката мина доста покрай пазената от Уго Лорис врата. Малко след това се стигна до изпълнение на корнер и в наказателното поле Лорис направи невероятно спасяване отблизо срещу Станку, за да се стигне и до неточен удар с глава на Андоне.

Едва в десетата минута домакините успяха да стигнат до първи изстрел към вратата на своя опонент, но Антоан Гризман спечели само корнер, малко след който Оливие Жиру отправи неточен удар с глава.

В 14-ата минута Франция изпусна златна възможност да открие резултата. Бакари Саня центрира отдясно и защитник в жълто отби топката, след което тя попадна у Антоан Гризман. Асът на Атлетико Мадрид опита да завърши с глава, но уцели десния страничен стълб!

Постепенно двата отбора намалиха високото темпо, а "петлите" започнаха да задържат топката много по-добре и продължително време. Пол Погба стреля неточно от дистанция, а Гризман засече покрай десния страничен стълб острото центриране на Дмитри Пайе.

В добавеното време на първата част Оливие Жиру се оказа напълно непокрит при изпълнение на корнер и засече с глава, но топката профуча малко над напречната греда.

Второто полувреме започна като първото - с невероятна възможност за румънците, която отново беше пропусната. Този път Николае Станчу намери с прекрасен пас Богдан Станку, който си спря на гърди и стреля от въздуха, но доста неточно!

На най-добра позиция в наказателното поле на гостите отново се озова Жиру, но шутът с левачката на тарана не затрудни вратаря Татарушану.

В 57-ата минута топката най-после посети мрежата. Татарушану спаси изстрела от воле на Пол Погба, но секунди след това Оливие Жиру засече с глава центрирането на Пайе и най-после сложи край на поредицата си от пропуски.

В средата на второто полувреме Румъния получи право да изпълни дузпа заради спъване на Патрис Евра срещу Станчу. Станку застана зад топката и след двата големи пропуска в мача прати кълбото в долния десен ъгъл.

Попадението на аутсайдера в срещата определено охлади ентусиазма на техния противник, който трудно успяваше да измисли нещо интересно в предни позиции. Десетина минути преди края на редовното време Антони Марсиал игра на двойно с Жиру и отправи техничен фалцов удар, но без успех.

В 89-ата минута най-добрият играч на терена Дмитри Пайе заслужено стана герой за своите с невероятно изпълнение. Той стреля с левия крак по диагонала извън наказателното поле, пращайки топката в горния ляв ъгъл!

 

Франция - Румъния 2:1

1:0 Оливие Жиру - 57'

1:1 Богдан Станку - 65'

2:1 Дмитри Пайе - 89'

 

Франция: Лорис, Косиелни, Рами, Евра, Саня, Погба (Марсиал - 77'), Канте, Матюиди, Гризман (Коман - 66'), Пайе (Сисоко - 92'), Жиру

Румъния: Татарушану, Кирикеш, Григоре, Рац, Сапунару, Хобан, Пинтили, Станчу (Кипчиу - 72'), Попа (Торже - 82'), Станку, Андоне (Алибек - 61')