Европейската футболна асоциация (УЕФА) е изпратила официално предупреждение до Руския футболен съюз (РФС) и Футболната асоциация на Англия (ФА), че националните отбори на двете страни може да бъдат извадени от Евро 2016 при нови провинения на феновете им и предизвикани безредици, съобщава официалната страница на УЕФА.

Срещата между националните отбори на Англия и Русия завърши снощи драматично 1:1 на Стад Велодром в Марсилия. Но в деня преди мача, точно преди началото на самата среща феновете на двата отбора си устроиха няколко сериозни сблъсъка, в които пострадаха доста хора, петима от които са с опасност за живота. След последния съдийски сигнал пък група от руски привърженици нахлу в сектора на англичаните, като опита да отнеме знамена и да нанесе удари.

УЕФА стартира дисциплинарно производство по случая според данните, с които разполага. На РФС са предявени обвинения в провокиране на безредиците, расистки обиди, използване на пиротехника, която е забранена. За момента не се предвиждат наказания за английската ФА.

"Изпълнителният комитет на УЕФА предупреди двете централи, че независимо от решението, което ще бъде прието, ние без никакво колебание ще присъдим допълнителни санкции и на двете страни. В това число те трябва да знаят, че има предвидено потенциално изваждане на страните от Евро 2016, ако безредиците от двете агитки се повторят в следващите мачове.

"Ние настоятелно призоваваме РФС и ФА да се оБърнат към фенклубовете си, към хората, които се занимават с публиката. Ние също така изказваме подкрепата си за усилията на френските сили на реда, се казва в решението на УЕФА от днес.