Освен всичко друго Евро 2016 ще бъде и изложбена зала. Ще се излагат млади и не съвсем познати таланти, които са напът да се превърнат в звезди. Представяме ви 11 младоци, от които може би ще израснат новите Меси и Роналдо

Маркъс Рашфорд (Англия, Манчестър Юнайтед, роден на 31 октомври 1997 г.)

Неговата история от последните няколко месеца е за един от най-лудите възходи в съвременния футбол. В края на февруари вече изпъденият от Манчестър Юн мениджър Луис ван Гаал го извади от нищото поради липсата на други здрави нападатели. И 18-годишният анонимник взе, че вкара 2 гола в дебюта си срещу Мидтиланд в Лига Европа. Само 3 дни по-късно вече цяла Англия знаеше името му, защото Рашфорд разби шампионските мечти на Арсенал и им вкара 2 гола за 3:2. В следващите седмици нападателят очаквано не можа да задържи головата си успеваемост на 2 гола на мач, но очароваше редовно с изявите си и най-вече със завършващия си удар. Маркъс отбеляза даже победния гол за 1:0 в градското дерби със Сити и доказа, че е хладнокръвен и в най-големите мачове. Въпреки това за много хора беше голяма изненада, че той попадна в разширения състав на Англия за Евро 2016. Почти всички си правеха сметката, че малкият ще бъде един от излишните в конкуренцията на Руни, Варди, Кейн и Стъридж. Но само 3 мин след като дебютира за Англия в контролата с Австралия през май, той успя да вкара и първия си гол и така продължи стремглавия си възход. А за награда получи място и в окончателните 23-ма англичани на европейското, с което се превърна в най-младия повикан играч на целия турнир.

Ренато Санчес (Португалия, Бенфика/Байерн, 18 август 1997 г.)

35-милионната покупка на Байерн ще бъде вторият най-млад играч на Евро 2016 след Рашфорд. Вътрешният халф не е само биткаджия, но и голям техничар, макар че понякога е прекалено смел. Съмнително е дали ще успее да блесне по терените на Франция. Ако не за друго, защото има сериозна конкуренция в центъра на халфовата линия в лицето на Уилям Карвальо (Спортинг Л), Данило Перейра (Порто) и Жоао Моутиньо (Монако).

Емре Мор (Турция, Нордселанд/Дортмунд, 24 юли 1997 г.)

Този симпатяга е крило и вече му лепнаха прякора Турския Меси. Роден е и е израснал в Дания, където рита на клубно ниво, но избира да играе за родината на дедите си Турция. Медиите в Германия го свързваха с трансфер в Борусия Дортмунд и официалното потвърждение дойде днес. "Емре е способен на невероятни неща. Трудно е за вярване колко е бърз", казва за него треньорът му в Нордселанд Каспер Хюлманд. На Мор обаче поне засега му липсва постоянство. А и самият той си казва, че играта му зависи от настроението му. На европейското обаче няма чак толкова мачове, че да се настрои.

Анте Чорич (Хърватия, Динамо З, 14 април 1997 г.)

Той е само 19-годишен, но от него вече се интересуват грандове като Реал М и Байерн. Офанзивният халф е израснал в школата на РБ Залцбург и е изключителен техничар. Откакто дебютира като професионалист, вече спечели две титли и две купи на Хърватия. А още през септември 2014 г. вкара на Астра Гюргево и стана най-младият голмайстор в историята на Лига Европа.

Брийл Доналд Емболо (Швейцария, Базел, 14 февруари 1997 г.)

Един от най-талантливите централни нападатели в Европа. Наскоро бижуто на Базел отпразнува третата си поредна титла на Швейцария, а може би и последната. Защото към алпиеца с камерунски корени има интерес от не един и два европейски клуба. През зимата се провали негов трансфер във Волфсбург, а сега го искат Ливърпул, Борусия М и Борусия Д. Според най-новите информации обаче Емболо ще премине в новака от Бундеслигата РБ Лайпциг срещу 20 млн. евро.

Бартош Капустка (Полша, Краковия, 23 декември 1996 г.)

Младият плеймейкър проби в националния отбор на Полша почти толкова бързо, колкото и Рашфорд в Англия. В първите му 3 мача за Дружина полска вкара 2 гола, включително и 1 мин след влизането му като резерва. Капустка също е пред трансфер това лято. Още през зимата го свързваха с Борусия Д. Но който иска да го има, трябва да сдържа нервите си по време на преговорите. Защото агентът му е същият като на Роберт Левандовски.

Денис Закария Лако Ладо (Швейцария, Йънг Бойс, 20 ноември 1996 г.)

Този 191-сантиметров великан е откритието на изминалия сезон в първенството на Швейцария. Само преди година опорният халф се подвизаваше в пета дивизия с втория отбор на Сервет. По време на турнира се очаква Закария да е резерва, но селекционерът Петкович вижда голям потенциал в него. Мургавелкото с корени от Конго е много силен физически, има добра техника и е бързак. Все качества, които биха могли да го превърнат в лидер както в клубния му отбор, така и в националния.

Кингсли Коман (Франция, Байерн, 13 юни 1996 г.)

Този блондин е една от най-големите надежди на Франция в офанзивен план. Двамата с Антоан Гризман трябва да запълнят празнината по фланговете на Петлите, която остави Франк Рибери след отказването си преди 2 г. През изминалия сезон в Байерн Коман блесна с 6 гола и 12 асистенции. Той може да действа по двата фланга и е страхотен дрибльор. Шансовете му за титулярно място на Евро 2016 са повече от добри.

Нико Елведи (Швейцария, Борусия М, 30 септември 1996 г.)

Защитникът е най-младият играч от Бундеслигата, който ще участва на европейското. През изминалия сезон треньорът на Борусия М Андре Шуберт му гласуваше редовно доверие и в схема с четирима отзад и с трима. В големите мачове му беше тежко, но като цяло се справяше много добре. Нищо изненадващо, при положение че и в бившия му отбор Цюрих го помнят с добро. "Той е от тези момчета, които умеят да слушат. Много позитивен тип", хвали го бившият му съотборник Ален Неф.

Александър Головин (Русия, ЦСКА М, 30 май 1996 г.)

Ето и един талант, който засега не е сравняван с някой носител на Златната топка. "Той не е новият Роналдо", казва по адрес на халфа шефът на ЦСКА М... Той обаче е сред най-големите надежди на Русия. Той блесна с 2 гола в първите си 2 мача за Сборная. "Головин ме интересува повече от всеки друг играч", казва селекционерът Леонид Слуцки, който му е и клубен треньор в ЦСКА М. На европейското той ще получи за сефте шанс да направи фурор на голямата футболна сцена. Това обаче ще бъде само тренировка, защото най-важното за Русия е тези като Головин да блеснат на домакинския Мондиал 2018.

Бамиделе-Деле Джърмейн Али (Англия, Тотнъм, 11 април 1996 г.)

Детството на новото чудо на Тотнъм не е било леко. Израснал е в жилище за социално слаби заедно с трима братя и сестри, всичките от различни бащи. Майка му обичала твърдите напитки и Деле намирал спасение в разни улични банди. Когато бил на 13, халфът бил даден за осиновяване и започнал новият му вече подреден живот. През изминалия сезон бе неговият дебют във Висшата лига. Али отбеляза 10 гола, добави 9 асистенции и хвана окото на Реал М. А в дебюта си за Англия в контрола срещу Франция блесна с гол шедьовър след двойно подаване с Руни. Слабостта на Деле е, че понякога се връща към времената, в които е бил на улицата, и вместо да търси пасовете и головете, се стреми единствено да прекарва топката между краката на съотборниците си.

 

Жан Михаил и Жоел Пюц Превод на вестник "7 дни спорт