Бившият треньор и футболист на ЦСКА Стойчо Младенов даде интервю пред БЛИЦ, в което коментира кризата в Борисовата градина.

-Г-н Младенов, първо да започнем с вечното дерби. Въпреки че мина почти една седмица от мача, още се коментират резултатът и две ситуации на терена. Дали съдията трябваше да накаже капитана на ЦСКА Лиъм Купър за нарушението му срещу Сангаре и дали трябваше да отсъди дузпа за „армейците“ за нарушение срещу Исека? -Гледайки отстрани и двете ситуации, категорично мога да заявя следното. Имаше фаул на Купър срещу нападателя на Левски и беше за картон. Спорно е обаче дали да е жълт или червен. По-скоро – жълт… Но дузпата беше стопроцентова. Ситуацията с Исека е меко казано скандална, защото хората във ВАР даже пръстите не си мръднаха, камо ли да извикат съдията на екрана. Ако не беше интервенцията на вратаря, Исека изскачаше сам на празната врата. Но, вижте. То е така от години…

-Какво имате предвид? -От години Левски е бил подкрепян. Даже и в онзи период на социализма, когато тръбяха, че били ощетявани, мачкани, че били отбор на народа. Левски е отбор на всички власти. По времето на социализма, когато „сините“ уж бяха тъпкани и газени, начело на БФС, тогава БФФ, стояха левскари. Видни левскари от държавата също помагаха на тима. Активно и то. Само забележете – когато се викаха съдии от чужбина, те помагаха на Левски. Говоря още за мача от юни 1984 година, когато рефер беше германецът Дитер Паули.

-Да се върнем в днешно време. Как ще коментирате кризата в ЦСКА? -Това е невиждано чудо. Никога в цялата си история ЦСКА не е попадал в такова положение – на 21 точки от върха и една точка от предпоследното място. Това е един от най-динамичните моменти в историята на клуба – имаше смяна на собствеността, строи се нов стадион, смени се треньор, смениха се директори. Радващото е, че се дава възможност на футболните хора да управляват ЦСКА. Това не се е случвало от времето на Александър Томов. Ето че чак сега отново се подхожда професионално. Сформирана е структура, която ще изведе клуба от кризата. В този труден момент всички трябва да подкрепят треньора и ръководството. Помня как при Томов в понеделник влязохме в управление, а  в събота започваше първенството. Взехме да събираме играчи буквално от плажовете. Стартирахме зле, но успяхме да стъпим на крака. И ако тогава бяхме без нужните финанси, то сега клубът от финансова гледна точка е на топ ниво. Каквото се поиска от футболните хора, им се предоставя. Но аз съм категоричен. Необходимо е време. Много е трудно за един треньор за един месец и в процеса на шампионата да направи селекция и да изгражда отбор. Новите играчи, идващи от чужбина, се нуждаят от адаптация. Рискът от губене на точки е огромен и, както виждате, точно това е случва. Трябва да се гласува доверие на хората в ЦСКА. Аз съм силно убеден, че ЦСКА ще се изправи.

-Време в ЦСКА обаче никога няма, времето винаги притиска. -Да, така е. Факт. Няма време за един треньор. Историята го показва. На много специалисти не им е давано време. При един равен мач феновете са барикадирали съблекалнята, притискали са шефове и наставници. Режели са греди, копали са гробове на терена. В ЦСКА няма чакай, няма след малко. В ЦСКА има сега и веднага. Но днес е изключение, защото моментът е критичен. Такъв не е имало в историята на ЦСКА. На най-големите не е давано време, но сега на Томаш трябва да му се даде.  Той дойде в движение, без да е правил подготовка, направи селекция на пожар. Отборът не може ей така за две седмици да се сработи.

-Някакви минуси виждате ли в работата на Томаш? -Разбира се. Няма безгрешни хора. Няма, защото сме… хора. Каквото обаче има, аз ще му го кажа, ако, разбира се, той ме потърси. Бих му споделил всичко, каквото виждам. Томаш беше мой състезател. Израсна пред очите ми. Знам с какво желание работеше като футболист. Знам му характера, възможностите. Хубаво е, че Томаш има цялата власт. Но той трябва да удари с юмрук по масата…

-Така както вие ударихте навремето… -…Точно така! Трябва да удари по масата и да бъде безкомпромисен към хората, които управлява. Който става за „армейски“ воин – става. Който не става – да си ходи. В ЦСКА не може да се живурка. В ЦСКА са нужни бойци и големи сърца. Червени сърца.  Трябва да се направи рязък завой и да избягаме от случващото се вече 15 години. Период, в който свикнахме да приемаме загубите и неуспехите, защото по този начин. ЦСКА губи своето ДНК. ЦСКА трябва да е шампион и участник в Европа всяка година. Това е присъщо на великия ЦСКА.

-Следите ли новините около новия стадион на ЦСКА? -Да, следя ги. Чакам с нетърпение. Ще си купя едно място в ложите и ще си ходя на мачовете на ЦСКА. Ще водя внучките. И двете са цесекарки. Вкъщи ходят с най-новия модел фланелки на ЦСКА, подари им ги Стойко Сакалиев. ЦСКА ще грейне с новия стадион и ще бъде отново победител. Така, както е било в историята, когато целият клуб е бил обграждан от победители – като се започне от ръководителите, мине се през треньори и футболистите и се стигне до най-малката длъжност на „Армията“ .