Бившият треньор и футболист на Левски Емил Велев даде интервю пред „Тема Спорт“, в което коментира загубата от Ботев Пловдив на „Колежа“.

Той даде мнението си за играта на сините, нападките към Ивелин Попов след мача и предстоящото дерби с ЦСКА. Кокала, както е известен сред феновете, говори и дали столичани са още в битката за титлата.

Г-н Велев, Левски загуби гостуването си на Ботев Пловдив, въпреки че жълто-черните останаха с човек по-малко в заключителния половин час на двубоя. Къде допуснаха грешка сините?

– Левски игра много по-добре от Ботев Пловдив, но доста неорганизирано. След изгонването на играча на домакините (б.а. – Йонас Там) трябваше много по-активно да участват във фаза атака и защитниците, а не само футболистите в нападение. Станислав Генчев заяви, че били нарушили тактическата постройка. Не можеш да предположиш кога и дали ще изгонят играч на противника, за да започнеш да променяш нещо. Необходимо е целият отбор да се разтвори настрани, да се действа широко, преса във всяка една зона в половината на съперника и трябва да вкараш гол. Това е задачата, но не се изпълни. Отделно да не допускаш такава контраатака, след която дойде и попадението за Ботев. Малко наивна и мека работа. До голяма степен и интервютата на Генчев преди мача, че едва ли не само трябва да се отиде до Пловдив и да се спечели двубоят, попречиха. Не съм на мнение, че ако Левски е играл както срещу Арда, лесно ще се победят жълто-черните. В тази среща успехът на сините не бе много убедителен, защото кърджалийци, ако си бяха вкарали положенията, можеше да свърши по друг начин. Но това вече е минало. Според мен може да говорим за липса на опит при треньора.

Как ще коментирате решението Карлос Охене и Цунами да играят един до друг в средата на терена? Не загубиха ли сините битката в средата?

– Лично аз не знам защо не се пускат българските футболисти в началото на мачовете. След това, ако трябва да се правят промени, вкарай чужденец. Имаш Марин Петков, Галчев и Асен Митков. Изобщо не знам какво се случва. Разчита се само на чужденците, но виждаме, че Сангаре само тича и
пада по терена. Два метра мъж… Пак добре, че съдиите поне му дават непрекъснато фаулове. Аз ако съм рефер, няма да му ги свиря. Но да не навлизаме за избора на състав и дали са изгубили битката. Фактът е, че Левски допусна неприятно поражение.

Какво е мнението ви за Джавад ел Джемили, който стартира добре сезона, после бе изваден от групата, а сега влиза предимно като резерва?

– Не мога да кажа какво точно се случва. Не съм в съблекалнята и не наблюдавам тренировките на тима. Предполагам, че треньорският щаб има доводите, за да не го пуска като титуляр.

Как ще коментирате нападките по адрес на Ивелин Попов след мача на „Колежа“?

– Не отива на клуб като Левски да излиза с такива неща, особено във Фейсбук. Кой го е позволил това нещо? Не е хубаво, защото Попов е юноша на сините, ако някой не знае. Левскар, който не по собствено желание напусна клуба, а беше помолен да си тръгне и премина в Ботев Пловдив. Не знам защо е това отношение към него, а не трябва да е такова. Прав бе и треньорът на жълто-черните Керкез, че Генчев също е необходимо да проявява по-голям респект към противниците си.

Още ли Левски е в битката за титлата, след като виждаме, че Лудогорец, макар и с леки трудности, си печели двубоите?

– Не, не бих казал, че Левски отпада от сметките за титлата. Първенството е дълго и всичко може да се случи. Въпросът е какво може да промени Станислав Генчев. Той играе по този начин още от периода си в Крумовград и си мисли, че това му носи много голям успех, което за мен е грешка. Трябва да си гъвкав, особено в избора на стартов състав и начин на игра, защото всеки противник си има специфики. Не може да говориш, че трябва да се съобразяват с нас. В модерния футбол няма как да стане това.

Веднага след паузата за националните отбори предстои дерби с ЦСКА. Какви са очакванията ви за двубоя на 19 октомври?

– Виждаме и какво става с ЦСКА с другия неопитен треньор. Чак нямало къде да се подстригва в София. Ники Митов хубаво го подстрига. Мисля, че като дерби ще е много оспорван мач. Нищо, че ЦСКА в момента са не трагедия, а трагикомедия. Левият им бек (б.а. – Мика Пинто) кой го е селектирал? Има 68 метра пробягани на мач. Не искам да им правя разбор, но такива двубои се играят доста трудно. Винаги си има една психоза около тези дербита.

Като че ли сега се създаде и повече напрежение заради стреличките, които си хвърлиха Станислав Генчев и Александър Томаш?

– Да, Генчев ги беше отписал за титлата, а не си гледа отбора. Това вече опира до неопитност и поради тази причина може би ги говори тези неща. Трябва да се стяга, защото винаги е хубаво да победиш ЦСКА. Необходимо е това да е мотото за предстоящото дерби. Не стане ли това, вече може да говорим за абдикиране от целта спечелване на титлата.

Треньорът на Левски сподели, че иска трима нови да бъдат привлечени през зимата. Къде виждате нужда от подсилване при сините?

– Не мога да издам това, което мисля. Но кажа ли го, едва ли ще могат да го направят, защото всеки треньор си има различни идеи къде и защо трябва да се подсили отборът. Ще дам един пример – Цунами си е ляв бек. Той може да атакува и центрира, а сега го губят като качество в ролята на трети централен защитник. Това е пълна загуба на играч. Ето ви само един пример. За мен няма как на терена заедно да са Сангаре и Колев. Абсурд. Французинът играе по вляво. Два метра човек на крилото. Той се спъва от топката и вятъра. Пускаш Колев напред и играеш с халфове и крила. Сега не се действа по фланга. Разчита се 1 милион процента на статичните положения. Там е силата. Да, Евертон е полезен при центриранията. Добре, но трябва да се бележи и от игра. Но си има хора, които си отговарят за тези неща и да дават отговори на тези въпроси. Необходимо е да се попита Станислав Генчев дали още е удачна тази система, не може ли да се сменя в хода на мача… Ние гледаме двубоите, но не знаем какво се случва по време на тренировките.

Мартин ВЛАДИМИРОВ, "Тема Спорт"