Манчестър Сити срещу Ливърпул се превърна в най-великото, най-интензивното и най-качественото съперничество в историята на английския футбол. В него има уникалност. Това е първият случай, в който двата най-добри отбора в страната са и двата най-добри в света. А освен това те са водени от двамата най-велики треньори на своето поколение.

Вероятно доста фенове на Ман Юнайтед, Арсенал и Челси няма да се съгласят. Има доста сблъсъци, достойни за сравнение. Мнозина ще твърдят, че мачовете между сър Алекс Фъргюсън и Арсен Венгер в своя пик са с подобно качество и също толкова емоционални. Паралелите обаче се изчерпват, когато двата отбора се приложат към европейската конкуренция.

Арсенал беше най-близкият опонент на Юнайтед, когато през 1999-а сър Алекс и тимът му спечелиха требъл. Но съперничеството им никога не проникна в Шампионската лига с изключение на един полуфинал през 2009-а, когато топчиите вече не бяха познатата сила. По същия начин можем да определим и битката между червените дяволи и Челси, въпреки че през 2008-а двата клуба се срещнаха на финала в Шампионската лига.

Трябва да се върнем по-назад. Най-близко до Ливърпул – Сити е съперничеството между мърсисайдци и Нотингам в края на 70-те години на миналия век, когато може да се каже, че това бяха и двата най-добри отбора в Европа. Единият или другият спечели титлата или КЕШ (или и двете) през 1977-а, 1978-а, 1979-а, 1980-а и 1981-а. Боб Пейсли и Брайън Клъф също бяха двамата най-велики мениджъри тогава, но пропастта между тези на върха и преследващата глутница не бе толкова голяма, колкото днес.

Но Ливърпул и Сити през 2022-ра отварят нова страница в историята. Те са сред най-добрите отбори, играли някога в английския футбол. Ръководени са от легендарни треньори, които са много по-напред от всички останали в тази страна. Пеп Гуардиола и Юрген Клоп дори могат да бъдат разграничени от големите наставници от миналото, защото вдигнаха летвата по отношение на това, което е необходимо за спечелване на титлата.

По своя си начин те промениха начина, по който се играе футболът. Влиянието на Гуардиола се разпространи в целия свят, а все повече отбори се опитват да следват модел, основан на притежание. В същото време във всяка голяма европейска лига вече има поне един имитатор на Юрген, който се старае да възпроизведе методите за връщане на владението възможно най-високо по терена. Всеки нововъзникващ треньор избира пътя на Пеп или Клоп.

Двамата счупиха редица клубни рекорди. Сега са на прага да го направят отново. Толкова много се говори и пише за евентуален квадрупъл на Ливърпул. Какво ще кажете за възможността Сити да изравни требъла на Юнайтед от 1999-а? В сърцето на всичко е друг ключов елемент от съперничеството. Това, което прави конкуренцията им по-ожесточена, е фактът, че другият е основната пречка за постигането на амбициозните цели.

Разликите на терена също издигат съперничеството на друго ниво. Винаги когато Сити се среща с Ливърпул, това за мен е сблъсък между най-добрия отбор в света, играещ с топка, и най-добрия отбор в света, когато тя не е под негов контрол. Има един стилов контраст, който превръща този мач в един от най-вълнуващите от тактическа гледна точка.

По време на съперничеството на Юнайтед и Арсенал те само веднъж преминаха границата от 80 точки заедно. Видът на постоянното съвършенство, което ни показват сега Сити и Ливърпул, е безпрецедентен. От лятото на 2018-а гражданите са завоювали общо 338 точки, а мърсисайдци са с 337. Следващият отбор в този списък е Челси със 73 пункта изоставане.  Спомнете си сезон 2018/19, когато червените финишираха зад Сити със скандално високия актив от 97 точки.

Двата отбора се тласкат един друг към висоти, които не биха могли да достигнат сами. Гуардиола е наясно с това: „Ливърпул е най-трудният съперник, с който съм се сблъсквал като мениджър“. Клоп е съгласен: „Това е безумно състезание. Ние се бутаме един друг напред. Няма шанс да се отпуснеш, защото другият веднага ще е там, за да се възползва“.

Висшата лига може би никога не е имала два по-добри отбора. Пряк сблъсък, който да реши къде ще отидат трофеи, се чувстваше неизбежен от няколко месеца. „Етихад“ в неделя и „Уембли“ през следващата седмица ще покажат какъв е балансът на силите. Не изключвайте обаче и друга среща в Париж през май…
Джейми КАРАГЪР, Telegraph. Превод: "Тема:Спорт"