Дотук с думите, време е за дела! Левски и ЦСКА се изправят един срещу друг в събота от 15:45 часа на националния стадион, а пълните трибуни и стотици хиляди пред екраните очакват зрелище, което вечните съперници са длъжни да им осигурят. Станислав Генчев и Александър Томаш за първи път ще усетят треньорските страсти в мач №1, но са подготвени от сблъсъците в него като играчи. Още преди месец те влязоха в ролите на професионални боксьори преди сблъсък за титла и се хванаха за гушите. В навечерието на мача се опитаха да успокоят топката, но е ясно, че страстите по трибуните ще бушуват и дано импулсът от там се пренесе и на терена.

А на игрището ще видим синьо-червен антагонизъм – така е било, така и ще бъде. Но този път ще го има и в малко по-различен нюанс. Просто защото стиловете на двата отбора са коренно различни. На арената ще видим изповядващия изключително опростен футбол Левски. Станислав Генчев опитва да изстиска максимума от лимитирани играчи, като до момента го прави с агресивна игра в нападение и успешни отигравания при статичните положения. Топката не се задържа много в центъра, а халфовете не оказват сериозно влияние на играта. От другата страна на барикадата ще опитат да представят нещо коренно различно – доста по-сложните тактически замисли на Александър Томаш, които обаче до момента не успяват да бъдат реализирани от подопечните му. Предстои да видим дали този път процесите при армейците най-накрая ще изкристализират, или синьото просто ще се окаже ефективно.

Станислав Генчев бързо успя да избистри титулярна единайсеторка и рядко прави размествания. Интересното е, че проблемите ги решаваше с един ход – използваше капитана Цунами, който е с функции на шахматната фигура „кон“. От ляв бек бе преквалифициран в централен защитник, а след това в дефанзивен халф. Сега той ще бъде върнат в отбрана, защото националът на Венецуела Кристиан Макун не е напълно готов за игра. Той е с травма в областта на аддукторите. Останалите в ариергарда пред вратаря Маркович ще бъдат Кристиан Димитров и Келиан ван дер Каап. Пред триото в защита ще е Карлос Охене. Генчев със сигурност ще пусне Евертон в халфовата линия, а единствената дилема е на кого да заложи за негов партньор. Опциите са Асен Митков, Джавад ел Джемили, Марин Петков и Хасими Фадига. Първият е играл най-малко, но няма да е изненада, ако именно той започне. По фланговете ще действат Алдаир и Майкон, а в нападение мощните тарани Алекс Колев и Мустафа Сангаре ще тормозят червената отбрана.

Именно там е основната въпросителна пред треньора на ЦСКА Александър Томаш, пише Тема спорт. Тази сутрин ще стане окончателно ясно дали Лиъм Купър ще може да вземе участие в дербито. Той получи разкъсване на коремен мускул при загубата с 0:1 от Септември в последния кръг и оттогава не е тренирал пълноценно. Шотландецът обаче е готов да стисне зъби и да играе на обезболяващи инжекции. Последното решение ще е на медицинския щаб. Купър и играещият много слабо от началото на сезона Християн Петров са с равни шансове да започнат като партньори на Лумбард Делова. Срещата ще пропусне друг централен защитник – Браян Кордоба, който има проблеми в петата. Другата дилема пред Томаш е кой да поведе атаката, но по-вероятно е да предпочете Аарон Исека пред Годуин Коялипу. Най-голямата новина в стартовия състав на ЦСКА е свързана с лявото крило Зюмюр Бютучи, който за първи път ще започне като титуляр, след като бе привлечен през лятото. На резервната скамейка ще остане Матиас Фаетон. Той не е тренирал с тима нито веднъж в последните две седмици, след като бе ангажиран с националния отбор на Гваделупа, а в последните дни се наложи да пътува за Париж, където половинката му роди преждевременно и го дари с рожба. Младият татко все пак ще бъде на резервната скамейка в събота и се очаква да се появи на терена след почивката. По десния фланг ще започне Джейсън Локило.

Преди паузата за националните отбори и двата гранда бяха разклатени и допуснаха поражения. Затова и в дербито няма място за отстъпление. Левски може да се осланя на много по-добрите си резултати до момента, но пък досега не е бил никой от челниците. За ЦСКА кампанията е трагична, но пък тимът не е губил в последните пет сблъсъка със сините – 3 победи и 2 равенства. Изобщо, чака ни дерби на полюсите, при това пред пълни трибуни!

Снимка: Lap.bg