Галерия

Франция постигна втора поредна победа в последните минути на Евро 2016! "Петлите" се наложиха с 2:0 над смятания за аутсайдер в група А на турнира Албания, а в герои се превърнаха Антоан Гризман и Димитрий Пайе, които се разписаха в заключителните минути на срещата.

Асът на Атлетико Мадрид се появи като резерва през второто полувреме, но с първия точен удар в двубоя, отправен в 90-ата минута, откри резултата, а в продължението халфът на Уест Хям оформи крайнoто 2:0. Така двамата класираха страната си на 1/8-финалите на шампионата на Стария континент.

Първото полувреме на "Стад Велодром" не предложи интересни моменти, като единствено Пайе се опитваше да създаде нещо интересно в атака. След почивката обаче нещата коренно се промениха  и двата отбора уцелиха по една греда, преди да дойдат звездните моменти на Гризман и Пайе.

Албания пък допусна втора поредна загуба на Евро 2016 и остава без точка.


Домакините създадоха първата опасност в мача още в 4-ата минута. Тогава Коман спечели фаул отдясно на наказателното поле, Пайе центрира и Жиру надскочи защитата на Албания, но ударът му с глава мина над напречната греда. После гостите демонстрираха, че не се чувстват аутсайдери на "Стад Велодром" и налагаха жестока преса с шестима футболисти в противниковата половина, с което изненадаха французите.

След четвърт час игра "петлите" взеха инициативата, а под светлината на прожекторите бе обичайният заподозрян – Пайе. Той сновеше между играчите на гостите и пускаше великолепни пасове, но нямаше кой да ги оползотвори. Най-яркият пример за това дойде след почти 20 минути игра, когато халфът на Уест Хям по чудесен начин изведе Марсиал на чиста позиция, но нападателят се забави и пропиля открилата му се възможност.

Следващият интересен момент дойде чак в 36-ата минута, когато Пайе качи топката на главата на Жиру от нов фаул и таранът пак не намери целта. 120 секунди след това и Албания показа зъби при първия си корнер в мача, след който Леняни засече центрирането и за късмет на Лорис, се получи рикошет, който го спаси. В края на полувремето Мемушай шутира мощно от фаул и сантиметри не му достигнаха да вкара сензационен гол.

На почивката Дешан взе мерки и смени слабия Марсиал с Погба. Това раздвижи играта на Франция и в 46-ата минута Матюиди центрира, Коман се измъкна от двама защитници и засече с глава от непосредствена близост, но в аут. Албания отговори с бърза контра, при която Мемушай изскочи от дълбочина, справи се със Саня и отправи удар, след който лявата греда спаси домакините на Евро 2016.

Това не притесни "петлите", които се втурнаха във вихренни атаки и малко по-късно Пайе с пас с външен фалц намери връхлитащия Погба, чийто удар от вратарското поле мина над целта. В 68-ата минута Коман центрира към Жиру, който надскочи всички и отново не уцели вратата, а секунди по-късно нападателят на Арсенал нацели десния страничен стълб от точката за дузпа.

10 минути преди края Пайе развинти защитата на Албания, центрира в наказателното поле, кълбото стигна до Матюиди, който стреля от воле, но и той не намери очертанията на вратата. Така се стигна до 90-ата минута, когато Реми центрира отдясно, Гризман засеча в далечния ъгъл и хвърли в екстаз "Стад Велодром" - 1:0!.

В продължението Пайе заслужено вкара втория си гол на Евро 2016 след прекрасен шут от наказателното поле в далечния ъгъл, с който матира вратаря за крайното 2:0.


Проследете развитието на мача по минути тук!

Франция – Албания 2:0

Голмайстори:

1:0 Гризман (90)
2:0 Пайе (90+3)

Франция: 1.Юго Лорис, 3.Патрис Евра, 4.Адил Рами, 19. Бакари Саня, 21.Лоран Кошчелни, 5. Н'Голо Канте, 14. Блес Матюиди, 8.Димитри Пайе, 9.Оливие Жиру (77-Жиняк), 11.Антони Марсиал (46-Погба), 20.Кингсли Коман (69-Гризман)
Селекционер: Дидие Дешан

Албания: 1.Етрит Бериша, 2.Анди Лила (72-Роши), 4.Елсеид Хисай, 7.Анси Аголи, 15. Мергим Маврай, 18.Арлинд Айети (84-Васели), 3.Ермир Леняни, 9.Ледиан Мемушай, 13. Бурим Кукели (74-Джака), 22.Амир Абраши, 10.Армандо Садику
Селекционер: Джани Де Биази

Марсилия, "Стад Велодром"
Съдия: Уилям Колъм (Шотландия)
Жълти картони: Канте (Франция); Кукели, Абраши (Албания)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/5jf2kkFnvac" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>