УЕФА наложи глоба от 150 000 евро на Руския футболен съюз (РФС) за безчинствата на руски хулигани на мача Англия – Русия (1:1) в събота.

Европейската футболна централа определи и условна дисквалификация на Сборная от Евро 2016 при нови изстъпления на руски привърженици.

"Санкциите са за предизвикване на масови безредици, използване на пиротехника и расистки обиди", поясниха от УЕФА.

Условното наказание за изхвърляне от турнира ще бъде задействано, ако в оставащите мачове на Русия се случат подобни инциденти с фенове на стадиона", се казва още в съобщението на УЕФА.

От Руския футболен съюз заявиха, че не възнамеряват да обжалват наказанието. "Получихме официално писмо от УЕФА. Ще изпълним решението на Европейската централа", каза за ТАСС министърът на спорта на Русия и президент на руския футболен съюз Виталий Мутко.

Англичаните се разминаха без последно предупреждение за изхвърляне, тъй като то касае безредиците от стадиона, които бяха предизвикани от руснаците. Борбата на "Велодром" се яви като продължение на сблъсъците по улиците на Марсилия предната вечер.

Те започнаха в четвъртък вечер, когато полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне феновете. В петък ченгетата предотвратиха бой между големи групи фенове на Русия и Англия, а в деня на мача отново се наложи използването на сълзотворен газ, за да се предотвратят инциденти.

Днес пък френската полиция задържа автобус с руски фенове, които пътували към Лил за мача със Словакия. Ръководителят на групата Александър Шпригин първоначално съобщи, че органите на реда искат да депортират всички 29 руснаци, а Виталий Мутко заяви пред "F-Sport", че тези хора са идентифицирани като подбудителите на мелетата в Марсилия.

"В непрекъснат контакт сме с френските власти, които имат свои изисквания", каза Мутко, след което добави, че четирима от задържаните привърженици са върнати в Русия, а останалите са продължили пътя си към Лил.

Това не са първи проблеми, които създават руските фенове. На Евро 2012 в Полша и Украйна те отново се биха, заради което РФС бе глобена със 120 хиляди евро и наказана условно с отнемането на шест точки за квалификациите за настоящия шампионат на Стария континент.

Утре от 16:00 часа Русия играе срещу Словакия на "Стад Пиер Мороа" в Лил и мачът може да се проследи на живо в Gol.bg. Последната среща на отбора от групите е на 20 юни срещу Уелс в Тулуза, като двата двубоя трябва да преминат без инциденти. В противен случай отборът на Русия ще бъде дисквалифициран.

Вижте тук пълна програма на груповата фаза на Евро 2016!