Лудогорец стартира участието си в основната фаза на Лига Европа със загуба и равен, които пращат към момента орлите на 28-ата позиция от общо 36 отбора. Зелените са един от тимовете с най-ниска възможност за излизане от групата, сочат ставките на букмейкъри и сайтове за анализи. Първите 8 тима се класират директно за 1/8-финалите на турнира, а тези между 9-о и 24-то място играят плейофи за 1/8-финал.

Ако погледнем статистиката, в исторически план Лудогорец обаче веднъж е продължавал след групова фаза, когато е започвал без победа в първите два мача от нея – през сезон 2016/17 г., когато очаквано приключва с Шампионска лига, но се прехвърля в Лига Европа.

През сезон 2014/2015 г. орлите попадат за първи път в групите на ШЛ след прословутите дузпи срещу Стяуа и вратарски намеси на Козмин Моци. Стартират с две поражения по 1:2 срещу Ливърпул и Реал М. Въпреки че точно на днешната дата – 22 октомври, преди 10 години взимат и първата робеда за роден тим в този турнир – 1:0 над Базел, остават 4-ти с 4 т.

През сезон 2016/2017 г. Лудогорец попада за втори и последен път засега в груповата фаза на ШЛ, като този път не стига да победа. В група А е с добре познатия им вече Базел, Арсенал и ПСЖ. Този път българският първенец измъква 1:1 на старта в Базел, а на „Васил Левски“ после отстъпва с 1:3 на ПСЖ. Точка срещу този съперник на „Парк де Пренс“ в последния кръг и загуба на Базел срещу топчиите ги прехвърля в Лига Европа напролет.

През сезон 2018/19 г. Лудогорец попада във втория по сила евротурнир, като е в компанията на Байер Л, Цюрих и АЕК Ларнака. Орлите почват с две поражения – 2:3 у дома от бившия тим ва Бербатов и 0:1 в Цюрих. Това обаче остават и единствените им загуби докрая – водени от Тони Здравков взимат 4 равенства, но остават последни.

Сезон 2020/2021 г. е по-добре да бъде забравен от разградчани, що се касае до европейското им участие. Лудогорец попада в група J на Лига Европа, където започва с 1:2 у дома от Антверп, пада след това 3:4 като гост на ЛАСК, а до края служи за боксова круша, като губи два пъти от Тотнъм на Моуриньо и по още веднъж от белгийския и австрийския тим.

Година по-късно Лудогорец отново е в групите на втория по сила турнир и отново разочарова – започва с 0:0 като гост на Мидтиланд и продължава с 0:1 у дома от Цървена звезда. Следват две загуби от Брага, нова срещу Звезда, за да приключи всичко с втори равен срещу датския тим. Логично Лудогорец приключва последен в група J, като дори не вкарва гол в трите си домакинства.

Така до момента успеваемостта на Лудогорец, що се касае до преодоляване на групова фаза след старт без победа в първите 2 мача в нея, е 20%.

Материал на "Тема спорт"