Лудогорец опроверга очакванията за сигурна загуба в Чехия срещу Виктория Пилзен. Докосна се до победата, но накрая съдбата се спря на средния вариант и за съперниците остана по точка.

Макар Якуб Пьотровски да отне трите пункта, гостите си тръгнаха доволни, защото счупиха нулата във временното класиране. А предвид оставащите шест двубоя, липсата на точки вероятно щеше да се отрази фатално върху все по-линеещите амбиции на хегемонията за достойно присъствие в Европа.

Гостуването в Пилзен до голяма степен мина под знака на очакванията за някаква промяна при новия треньор Игор Йовичевич. И отново се потвърди неписаното правило, че играта на един тим не се преобразява с магическа пръчка.

Хърватинът не демонстрира някакви генерални новости в тактическата постройка и при основните изпълнители и като цяло белите в този мач изглеждаха като зелените в предишния. С малкото уточнение, че Пилзен са много по-немощни от Славия Прага и не могат да предложат почти нищо от модерния футбол. Но Йовичевич мъдро се произнесе след края, че точка е по-добре от нищо. Банално, но вярно!

Все пак домакините демонстрираха, както е модерно да се казва, повече агресия. Опитваха се да притискат своя противник, но с много брак и непредизвикани грешки. И поради тази причина почти не достигнаха до някаква сериозна опасност за Бонман, който предимно хващаше леки топки, бити отдалеч.

А от играта на Лудогорец стана донякъде ясно, че в тази сложна конфигурация в груповата фаза хегемоните ни ще го карат по-кротко и без изхвърляния. Няма да открия топлата вода с твърдението, че тази селекция на орлите е безупречна за гонене на шампионската титла в България, но на Европа не може да й се предложи нищо съществено.

Лудогорец просто няма отбор за големи цели в този момент. В Разград да си преценяват защо са се докарали на този хал, но едно е ясно – дори новият треньор Игор Йовичевич няма да успее нищо да промени, защото е лимитиран от кадровия състав. Фактът, че Лудогорец предава доброволно контрола на топката и допуска съперника да шета необезпокояван в тила си, е показателен за моментните възможности.

С Нареси и Чочев като опорни халфове, Пьотровски пред тях, Рик и Видал по крилата и Руан Крус напред креативността, динамиката, борбеността и дори обиграността е недостатъчна за нови големи нощи в Лига Европа. Специално за двубоя в Пилзен трябва да се отчете, че защитата, която традиционно дава сериозни пробойни, се справи сравнително добре, без да допуска фатални грешки. И основната цел до края на януари е да няма нищо подчертано срамно в представянето, защото другото е невъзможно.

Заключение за Лудогорец е, че ако се придържат към показания срещу Пилзен прагматичен, рационален и посредствен облик, могат и да се разминат с величествени поражения срещу следващите съперници. А те вече са доста по-можещи и знаещи от доста семплите като възможности чехи. Лошата новина е, че Лацио, Лион, Андерлехт, Мидтиланд и Атлетик Билбао са в горната част на временното класиране, а в досегашните си два двубоя показаха, че вземат на сериозно кампанията в Лига Европа.

АЗ Алкмаар също записа победа, преди да загуби на „Сан Мамес“ в Билбао. Всички следващи съперници са на много по-високо ниво и възможността за успех ще граничи с малко чудо. И по всичко изглежда, че денят вече се е познал от сутринта.

Жаклин Михайлов, "Тема Спорт"