По време на паузата в първенството около Лудогорец бе доста тихо. Най-голямата шумотевица идваше от закъсалия ЦСКА, който направи цели 6 трансфера в последните дни. От „Герена“ също долетя гръмка новина – Левски продаде вратаря Пламен Андреев на нидерландския гранд Фейенорд. Подобни вести обаче липсваха от Разград. Където орлите запазиха асовете си въпреки вървящите приказки за всевъзможни изходящи сделки. А вперили поглед в трансферите, някак си много встрани от прожекторите остана поредното доказателство, че у нас временното е най-постоянно. Точно това се случи на „Хювефарма Арена“, където временният треньор Захари Сираков получи доверието на ръководството да започне втората и най-важната си мисия в клуба – да си заслужи контракт с мъжкия тим.

5 мача – толкова продължи „претеглянето“ на младия наставник, който зае мястото на освободения след унизителното 2:7 от Карабах в Шампионската лига Георги Дерменджиев. В тях той не допусна поражение. Първо под негово ръководство орлите се наложиха трудно с 1:0 над Левски, а след това отнесоха с 4:0 Петрокуб в първи плейоф за влизане в същинската фаза на Лига Европа. Дойде и нов успех в елита – 1:0 над Берое в Стара Загора, както и пак победа над молдовците – този път с 2:1 в Кишинев. Така тимът си осигури още 8 двубоя на континенталната сцена. Преди паузата разградчани за първи път засякоха при Сираков – 0:0 срещу Черно море на „Хювефарма Арена“. Това обаче не помрачи настроението на големите шефове в клуба, защото първенството е още в ранен стадий, а с победи в отложените си мачове тимът уверено ще стъпи на върха (б.а. – ще събере с три точки от временния лидер Левски). И надали след това ще бъде свален от него.

По време на паузата до рокада на поста не се стигна. Всъщност имаше разместване в щаба – Светослав Дяков, който бе асистент на Георги Дерменджиев, си тръгна. Причината бе, че не е получил възможност временно да води тима. Това бе някакъв нишан, че плановете на ръководството за Захари, който се ползва с подкрепата на спортния директор Георги Караманджуков, са по-дългосрочни. Това се официализира и с картотеките за Лига Европа. Но в списъка в УЕФА под старши треньор фигурираше името Захари Сираков. А наставникът действа с твърда ръка и права за турнира не получиха доскорошните национали Тодор Неделев и Спас Делев.

Сираков върви по стъпките на Антони Здравков и Станислав Генчев (б.а. – бе три пъти временен наставник на орлите). И има възможност да постигне нещо, което те не успяха – да си спечели постоянен контракт. Мерилото за него ще бъде точно Лига Европа. И евробитките, както и шансовете, които Лудогорец ще има през декември за достигане на елиминационната фаза, ще покажат дали той ще успее. В първите си 5 срещи Захари просто стабилизира тима и не пипа много по „наследството“ на Георги Дерменджиев. В неделя ще видим дали ще започне да вкарва свои новинки в състава и начина на игра. Ако иска да прогресира, ще трябва да го направи.

Материал на Янаки Димитров