Лудогорец направи много успешна първа стъпка срещу Петрокуб и при визитата си в Молдова днес трябва да подпечата 40-ата си елиминация в евротурнирите. От разградчани си изпатиха до момента 37 различни отбора, а два съперника – балканският гранд Партизан и Жалгирис – бяха отстранени по два пъти.

Иначе разградчани се утвърдиха като истински екзекутор на грандовете от полуострова, отстранявайки, освен „гробарите“, Олипиакос, Цървена звезда, Стяуа и Марибор. 8 пъти са елиминирани и отбори от бившия СССР – на два пъти Жалгирис и по веднъж Торпедо Кутаиси, Шахтьор Солигорск, Динамо Батуми, Динамо Минск, Судува и Динамо Брест.

39 елиминации са много впечатляващ процент успешни двубои, тъй като разградчани имат само 17 отпадания. Това означава, че крайният успех за разградчани е бил в 69,6% от случаите.

При въпросните 17 отпадания, само Динамо Загреб на два пъти е елиминирал „орлите“.

ЦСКА е единственият друг наш клуб, който е на плюс в преките елиминации – 62 успешни и 53 неуспешни. „Червените“ са с 53,9% успеваемост.

При успешно продължаване днес Лудогорец ще има само шест елиминации по-малко от Левски, който е с 46 успешни и 52 неуспешни.

Трябва да се отбележи, че седем български отбора никога не са елиминирали съперник – Ботев Bp, Арда, Черноморец, Шумен, Сливен, Дунав и Етър.

При отборите, които имат поне 10 директни сблъсъка в евротурнирите, Локо Пловдив е отборът с най-лошо съотношение – 5 успешни и 14 неуспешни, което е едва 26,3% успеваемост, а на второ място е Славия с 8 успешни и 16 неуспешни, което е 33,3%.

Материал на „Мач Телеграф“

Снимка: Lap.bg