Лудогорец посреща тази вечер от 21:00 часа Карабах в мач реванш от третия квалификационен кръг на Шампионската лига. Разградчани взеха аванс от първата среща в Азербайджан – 2:1, но трудното за тях предстои. На „Хювефарма Арена“ ще се изправят хегемон срещу хегемон, като след сблъсъка някой ще ближе рани.

Всъщност двубоят се явява нещо като кантар, който ще определи кой от каква категория е. Лудогорец иска да е от супертежка. Но за да е в нея, трябва да се справя точно с такива съперници като азерите. Гостите са отбор от средна европейска величина, който не го е страх да се надиграва на чужд терен, защото умее не само да поема удари в брадичката, но и да пуска силни такива. Това пък е отлична новина за Лудогорец. Който е най-опасен точно срещу подобни опоненти. Има затруднения, когато излиза срещу ръстови и твърди отбори, но се представя повече от успешно срещу такива, които ти позволяват да играеш.

До момента през кампанията, а като цяло и през годините на доминация най-силните оръжия на разградчани са били остротата и скоростта в атака. Именно с тях през второто полувреме в Баку Лудогорец създаде много проблеми на Карабах. И в крайна сметка достигна до малко очаквана победа с оглед на мъките на тима далеч от дома и срещу доста по-непретенциозни тимове. Тя обаче трябва да бъде затвърдена, което няма да е лесна задача. Защото са без двамата титулярни флангови нападатели Бърнард Текпетей и Кайо Видал.

Първият е със счупен на две места крак от първия сблъсък. А вторият с наказание – бе изгонен малко след като отбеляза победното попадение. Отсъствието им е сериозен удар за Георги Дерменджиев. Но треньорът има дълга скамейка и е длъжен да се справи с тази ситуация. На нея има играчи, които са гладни за доказване. А каква по-хубава сцена да го направят от европейската. Тази, на която си гледан под лупа от по-големи клубове. Защото точно на нея най-добре се виждат качествата. И се преценява струва ли си да се хвърлят големи пари за трансфер.

Не е за подценяване и друг факт. Двубоят е и от категорията „ден година храни“. По простата причина, че достигането до плейоф за същинската фаза на Шампионската лига автоматично вкарва в клубната каса 4.29 милиона евро. В него победителят от Лудогорец – Карабах, ще се изправи срещу Динамо Загреб. А изхвърляне на хърватите ще означава 18.62 милиона евро. Ако орлите отпаднат, пък ще отидат на сблъсъци за влизане в групите на Лига Европа, където ще срещнат победителя от двойката ТНС (Уелс) – Петрокуб (Молдова), като вторият тим взе аванс от 1:0 у дома.

За смятане на суми обаче е рано. Сега е време за игра. При това за такава, която ще прати Лудогорец напред. Георги Дерменджиев два пъти води разградчани до Обетованата земя – групите на Шампионската лига. А до трети остават само три крачки. И тимът му е длъжен да направи поне първата, след като взе аванс като гост. Орлите започнаха колебливо еврокампанията, но тя може в крайна сметка да бъде превърната в историческа. И точно сблъсъци като този с Карабах ще покажат, дали тя наистина ще стане такава.

Материал на Янаки Димитров