Добре познатият ни Лудогорец възкръсна в Баку и изигра най-добрия си мач в Европа за последните няколко години. Двубоят напомни много на зрелището от „Караискакис“, когато хегемоните надиграха напълно бъдещия носител на купата в Лигата на конференциите Олимпиакос и се прибраха у дома с резултат 1:1. Сега си тръгнаха от Баку дори със заслужена победа, защото тактическият им план бе изпълнен до съвършенство.

Победителите не ги критикуват, а на негостоприемния стадион в столицата на Азербайджан гостите започнаха по познатия отчайващо слаб начин и завършиха подобаващо с голова атака. Практически точно на два пъти зелените на терена вдигнаха оборотите и по идентичен начин стигнаха до двете си попадения.

И в двата случая първо имаха пропуск при стопроцентова голова ситуация и веднага след това с последващ удар нанасяха кинжално попадение. Образно шах и мат, защото домакините и в двете ситуации загубиха ориентация в наказателното поле и не оказаха никаква съпротива.

Сега и за гениалния тактически план на Георги Дерменджиев, новия стратег на българския футбол. Основната цел на стратегията му бе да прикрие очевадните дупки в защитата, които излизат на показ, когато отборът не е плътно пакетиран в своята половина. Е, в този случай Лудогорец се бе пакетирал отлично до подстъпите на наказателното си поле и дори заради числеността опасните атаки на домакините най-често завършваха с блокиране на ударите им.

Плътността в наказателното поле остави без работа дори вратаря, който нямаше кой знае колко работа. Първоначалният силен натиск бе отразен без видими щети, а някъде към 15-ата минута Пьотровски и хората около него започнаха да си подават успешно и да задържат топката в свое владение.

Най-доброто кадрово решение на Дерменджиев бе пускането на Кайо Видал, който се оказа неудържим и труден за опазване от страна на играчите в бели екипи. Видал изкара набързо два жълти картона на противника, а в края на полувремето леко несправедливо бе декориран и той със същия цвят.

Това обаче се оказа фаталното предизвестие за получения в края на мача втори жълт, респективно червен картон. И ако Кайо може да бъде заменен от сънародника си Рик Джонатан за реванша, то отсъствието на контузения Текпетей неминуемо ще се отрази, защото Лудогорец не притежава друг играч с неговия профил в дясната зона на нападението си.

Обратно към мача, който с всяка минута преминаваше във владение на зелените фланелки. Големите слабости на Карабах лъсваха една след друга, като през второто полувреме вече очевидно се виждаше, че играта им във фаза защита е отчайваща и трагично слаба. Което е нормално за тим, който атакува в 90 процента от игровото време на всеки мач в местното първенство.

Великият Гурбан Гурбанов буквално сам падна в капана на колегата си Дерменджиев, сякаш бе подценил факта, че българският спец има едно участие повече от него в групи на Шампионска лига. И Чичо Гошо доказа в Баку, че е направен от шампионското тесто за най-силния клубен турнир в света.

На реванша няма да е лесно,  но всички козове са в краката и главите на играчите на Лудогорец. За тях работи и традицията, която категорично сочи, че хегемоните рядко срещат проблеми от балкански и източни отбори. На колана им висят скалповете на Олимпиакос, Цървена звезда, Партизан, Стяуа, а от бившите съветски републики с изключение на Русия и Украйна почти няма някой, който да не е минал под зеления сатър. Именно историята прави успеха в Баку резонен, а не изненадващ. И в този случай вездесъщите букмейкъри се бяха разминали сериозно с реалностите.

Лудогорец вече натрупа 150 мача в европейски турнири за последните 12 години и полученият опит е безценен. Точно той им помага да преминават през всякакви метаморфози, които накрая завършват за тях с успешен край. Правили са го много пъти, получи им се и в Азербайджан, а точно този мач премахна и последното съмнение за титлата в България. Този футбол, който Лудогорец показа във вторник, е на светлинни години спрямо конкуренцията в България. И това няма как да се промени само с добри намерения и големи приказки при грандовете Левски и ЦСКА. Още дълги години ще им дишат прахта.

Жаклин МИХАЙЛОВ, "Тема Спорт"