Началото на сезона за Лудогорец в някаква степен напомня за това през миналата година. Особено ако става дума за еврокампанията. По същото време през 2023-а разградчани станаха за смях срещу Балкани Суха Река и бяха близо до край на амбициите в Шампионската лига още през юли. Тази година хегемонът потрепери сериозно при гостуването на Динамо Батуми още в първия кръг на турнира и запали рано-рано червената лампа.

До този момент героят на разградчани от началото на официалните мачове се казва Серджио Падт. И това само по себе си е тревожен сигнал. Нидерландецът спаси тима от огромен резил в Грузия, а след това отрази и дузпа на Тобиас Хайнц в откриващия двубой във вътрешния шампионат срещу ЦСКА. И в двата случая българският шампион допусна сериозни положения пред вратата си и ако устремът на червените бе овладян до почивката, не така изглеждаха нещата в Батуми. Проблемите в защита за Лудогорец са очевидни, но те не са от вчера, нито от преди няколко месеца. Седемте попадения, които тимът допусна срещу Нордселанд през миналата кампания, дадоха ясен сигнал за това независимо от силния ден на норвежците.

Погледнато като резултати, нещата не започват толкова зле, колкото звучат последните редове. Преминаване на първия кръг в Шампионската лига, макар и с треперене, и успех над ЦСКА в откриващия кръг на първенството са си добри показатели. А след първоначалната турбуленция най-вероятно нещата в Разград ще се успокоят. Обичайно, както вече стана дума, Лудогорец среща трудности в първите си мачове от сезона. Независимо как се казва треньорът. Просто този отбор често влиза бавно в ритъм след лятната ваканция. И тук идва добрата новина. С всеки изминал мач спящата класа на разградчани ще се посъбужда и първото потвърждение се очаква да дойде в предстоящото домакинство срещу Динамо Минск във втория кръг на Шампионската лига.

Беларуският първенец има само една загуба в официален мач през 2024 година, и то за купата срещу един от най-сериозните му конкуренти на вътрешната сцена в лицето на Неман Гродно. И макар шампионатът на тази страна да не е особено мерило за качество, самите резултати на тима до този момент през годината трябва да са знак за внимание за щаба на Лудогорец. След титлата през миналата година тимът на Виктор Скрипченко държи първото място в първенството до момента с еднакъв брой точки – 35, с втория Торпедо БелАз. В Премиер лигата на Беларус отборът е в серия от 5 поредни победи, а в първия квалификационен кръг на ШЛ отстрани Пюник Ереван след 0:0 у дома и 1:0 като гост след попадение от дузпа в 90-ата минута. Апропо, когато става дума за „у дома“, подобен термин не е с особена тежест през този сезон предвид факта, че Динамо играе домакинските мачове в евротурнирите в Унгария поради санкциите, наложени на Беларус заради подкрепата към Русия във войната с Украйна. И това е другият положителен момент за Лудогорец преди началото на сблъсъците с този съперник.

Тук е важно да се отбележи, че по отношение на игровата форма беларуският първенец е в по-добра ситуация спрямо българския си опонент, тъй като шампионатът на Беларус се играе в цикъл пролет-есен и отборът от Минск е в средата на сезона си. И понеже стана дума за Балкани от Косово, настоящият съперник на разградчани е далеч от класата на миналогодишния. И е твърде вероятно да се окаже далеч от тази и на съименника си от Батуми.

Любопитен факт е, че двата представителя на Беларус в Лигата на конференциите – Торпедо БелАз и Ислоч Мински район, отпаднаха чутовно още в първия кръг срещу съответно добре познатия в Разград Милсами и Ла Фиорита от Сан Марино. Пресата в страната очаквано обърна много повече внимание на историческите провали на представителите в третия по сила турнир в Европа, отколкото на преминаването на Динамо във втория кръг на Шампионската лига.

Медиите в Минск акцентираха върху това, че успехът над Пюник в Армения е гарантирал поне 1 700 000 евро за тима на Виктор Скрипченко през лятната кампания. А амбициите на Лудогорец се простират много над тези средства. Класата на тима също, а тя ще бъде от решаващо значение в предстоящите два сблъсъка срещу Динамо. Сега само е въпрос на време. А то работи в полза на българския първенец.

Материал на "Тема спорт"