Още на старта на новата кампания един срещу друг се изправят фаворитите за спечелването на титлата. Поне според най-меродавните оценки, тези на букмейкърите, Лудогорец и ЦСКА с доста голяма отдалеченост в коефициентите са номер 1 и номер 2.

Мачът в неделя може иронично да бъде сложен в графата исторически, защото хегемонията си е същата, но гостите отиват в Разград за истинско ново начало. Образно казано ерата на „играйкането“ приключи и с огромен интерес ще проследим прощъпулника на новото ЦСКА. Армейският клуб претърпя в последните месеци пълна промяна що се отнася до своята същност. Ерата на всевластния Бащица, който взема всички решения, е заместена от наглед професионална структура с точно и ясно определени отговорности. По-точно казано от екипна работа. Ако някой не е разбрал, това наистина е нещо съвършено ново не само за ЦСКА, но и за 90 процента от българските клубове. И ще е свръх интересно как новата формула за управление ще сработи.

Хората си поискаха два или три трансферни прозореца преди да бъде посочена присъдата, но програмата в първенството не може да бъде сложена на изчакване. Червените заминават за Разград за да покажат, че и те като Динамо Батуми няма да си слагат главата предварително на дръвника. И очакваме нагледно да видим как сладкодумецът Стипич, който вече ни стана много симпатичен, ще се противопостави на най-сериозния съперник в първенството. И дали съдбата няма да го награди с частичен или пълен успех, защото от видяното в Батуми няма от какво толкова да се притеснява. Грузинците дадоха ясен пример как се правят половин дузина чисти голови положения на този уж недосегаем зелен тим.

Трагедията, която не се случи в сряда, може да се състои още в неделя, защото защитата на орлите е по-слаба отвсякога. И от ЦСКА са длъжни да се възползват от видимите проблеми, дори и заради периодът на годината. Червените могат да объркат плановете на Лудогорец, но за съжаление някакви преки индикации това да се случи няма. Седемте контроли и седемте пестеливи победи не дадоха кой знае какви сигурни инструкции накъде се запътва ЦСКА. И може би точно ранният сблъсък с Лудогорец ще е истинският лакмус за първоначалния градеж на Стипич. Съмненията към хърватина вече бяха изразени на глас, но все пак остава надеждата, че той е поставен в много благоприятна за работа обстановка за разлика от своите многобройни предшественици.

Голямата новина за актуалното дерби, е че този мач ще се играе. В предишни сезони взаимните ангажименти в Европа водеха до сигурно отлагане и насрочване на нова дата някъде през декември. В този случай дори не се направи опит и това е първата червена точка на администрацията на ЦСКА. Най-накрая интересите на клуба правилно се разминаха с интересите на България!?

Иначе мачът е под знамето Този вече сме го гледали. Мощта на Лудогорец в нападение може да обърка плана на гостите още в началото с бърз гол. Но ако те устоят и се справят с бързо действащите и мислещи в атаката Руан, Рик, Текпетей и Пьотровски, нещата постепенно могат да се нормализират. Проблемът при червените е, че те пак няма да могат да експлоатират фланговете, където биха им се отворили най-сериозните шансове през Витри и Сон. Но норвежците в средата на терена са способни да вземат владението на топката в свои ръце и да поставят началото на суматохи пред Падт.

Общо взето това е очакваният сценарий, но историята е показала и доказала, че хегемонията често прави грешни стъпки на старта на новото първенство. За нея чукат и мачовете в Европа, докато за ЦСКА след пътуването до Разград няма да има светкавични ангажименти през седмицата. Битката между Дерменджиев и Стипич ще е в центъра на вниманието и ако някой може да спечели нещо, то това е треньорът на гостите. Един летящ старт би му осигурил солиден комфорт за следващите месеци.

Материал на Жаклин Михайлов

* заглавието е на Gol.bg