Лудогорец установи най-голямата хегемония в историята на българския футбол, като спечели шампионската титла във всеки от 13-те сезона, откакто е в Първа лига. В много от тях основен конкурент на орлите беше ЦСКА, а сега двата отбора започват новото първенство със сблъсък помежду си в Разград.

Армейците са печелили само веднъж шампионатна среща на „Хювефарма Арена“, като имат плачевен баланс от 4 равенства и цели 15 загуби в общо 20 двубоя. Тимът, воден от Томислав Стипич, се намира далеч от най-доброто си състояние, което беше признато и от самия треньор в последните дни, но въпреки това няма как да е обречен срещу Лудогорец.

Нещо повече – статистиката дава сериозни надежди на 31-кратните шампиони, защото първият кръг е най-неуспешният за разградчани от всички останали рундове в първенството. Те по традиция влизат вяло в шампионата, разсейвани и от квалификациите на европейските турнири, които не са пропускали от 13 години насам. Често фокусирането върху мачовете на международната сцена води до грешни стъпки на старта у нас, които обаче досега никога не са се оказвали фатални. Нещо повече – Лудогорец е доказвал, че през пролетта е способен да заличава различни точкови изоставания.

Може би и това е една от основните причини орлите да неглижират старта си в първенството, като са загубили цели 38% от двубоите си в първия кръг (5 от общо 13). В нито един друг рунд тимът няма толкова поражения. Лудогорец има и едно равенство при откриването на Първа лига, като идва при дебюта му в елита през 2011 г. – 0:0 с Локомотив Пловдив на стадиона в Каварна, тъй като този в Разград все още не беше лицензиран.

В следващите години тимът загуби в първия кръг от Любимец, Хасково, Литекс, Ботев Враца, а през миналия сезон и от абсолютния новак Крумовград 1:3. Всяко от тези поражения обаче е като гост, докато у дома тимът печели мачовете си. Ще нанесе ли ЦСКА шеста загуба на Лудогорец на старта, или за пореден път ще си тръгне с празни ръце от Разград?

 

ЗАГУБИТЕ НА ЛУДОГОРЕЦ В ПЪРВИЯ КРЪГ

20 юли 2013         ЛЮБИМЕЦ – ЛУДОГОРЕЦ  1:0

19 юли 2014         ХАСКОВО – ЛУДОГОРЕЦ   1:0

18 юли 2015         ЛИТЕКС – ЛУДОГОРЕЦ       2:0

8 август 2020       БОТЕВ ВР – ЛУДОГОРЕЦ    3:1

14 юли 2023         КРУМОВГРАД – ЛУДОГОРЕЦ      3:1