Мнозина се впечатляват от максимата „Не е важно колко пъти падаш, а в колко случая се изправяш след това“, но малцина успяват да я превърнат в начин на живот. И да успяват напук на трудностите. Пример за упорито преследване на мечтата и справяне с препятствията е новото попълнение на Лудогорец Едвин Куртулуш. Кариерата на 24-годишния шведски централен защитник още в началото е била пред кошмарен край, но той не се огъва и стига до селекцията на трите корони.

Едвин е роден на 5 март 2000 г., висок е 185 сантиметра, по-силният му крак е десният. Корените на семейството му са от Призрен, Косово. Оттам неговите баба и дядо емигрират в Турция, където сменят фамилното си име на Куртулш, което означава „освобождение“. След това през 60-те години на миналия век се местят в Швеция. В скандинавската страна малчуганът винаги е искал само едно нещо за подарък за рождените си дни – футболна топка. Затова и още когато е на 5, го записват в школата на Халмщад. За 14 години преминава през всички юношески формации и стига до първия отбор. На 20 декември 2018-а подписва професионален договор, а на 5 май 2019-а дебютира за първия състав, който в онзи момент е във второто ниво на местния футбол. Веднага успява да впечатли треньора Магнус Хаглунд, който го пуска в 11 мача като титуляр, като в повечето от тях е използван като десен бек.

През следващата кампания позицията му е променена – вкаран е в центъра на отбраната, където заиграва дори още по-добре. Винаги е в стартовата единайсеторка и помага на Халщад да спечели промоция за елита. И така, докато лекарите не му откриват перикардид (б.а. – заболяване на сърцето). Дотогава действа на терена с огромно самочувствие, но след заболяването сякаш нещо в него се чупи. Това му се отразява по болезнен начин, но малцина разбират. „Доста се затворих в себе си и не споделят как се чувствам. Имах постоянна тревожност, изпаднах и в депресия, но не казах на никого, защото ме беше срам. Но когато най-накрая успях да говоря с който трябва по темата, сякаш камък ми падна от сърцето. Това ме накара бавно да се върна, но беше труден момент“, спомня си след време Едвин.

Отново се преборва за титулярно място. Нещо повече – започва да получава покани от националния отбор на Косово до 21 години. „Възползвах се от тази възможност, защото смятах, че е нещо ново и поучително, което ще ми помогне да се развивам. Бих искал да играя за националния отбор на Швеция. Но не зависи от мен. Ако ме бяха поканили, веднага щях да приема. Но кой знае – може да стане при мъжете“, разказва Куртулуш в началото на 2021-ва.

През онзи сезон изиграва 29 шампионатни мача. Тимът му губи плейоф и изпада от елита, но още през август Куртулуш е подписал предварителен договор с Хамарби, в който отива като свободен агент в началото на 2022-ра. Там бързо печели уважение. А в негова запазена марка се превръщат дългите диагонални пасове с десния крак, които често сварват неподготвени противниковите отбрани. Треньорите харесват в него това, че внимателно следи играта, което му позволява да бие високо съперниците в противниковата половина. Добър е в играта с глава и позиционирането. Може да изнася топката, макар и в Хамарби да не е човекът, който е натоварван с тази задача.

Тези му качества му носят повиквателна за националния отбор на Швеция. На 30 май същата година местната асоциация оповестява, че е получила разрешение от ФИФА той да бъде включен в селекцията на мястото на контузения Виктор Линдельоф от Манчестър Юнайтед за сблъсъците от Лигата на нациите срещу Словения, Норвегия и Сърбия. Дебютира на 9 юни срещу комшиите, след като се появява на терена като смяна в 42-рата минута.

С визитка „шведски национал“ Куртулуш започва да привлича все повече погледи. През лятото на 2023-та за него са получени предложения от Англия, Нидерландия и Франция, но Хамарби едно по едно ги отхвърля. Клубът приема такова от Щурм Грац, но играчът не пожелава да отиде при австрийците. Обещан му е трансфер през зимата, а фаворити за подписа му са италианските Болоня и Верона. До контракт обаче не се стига, защото получава зверско комоцио. От което се възстановява повече от 2 месеца. От клуба не бързат да форсират възстановяването му, за да не се стигне до сценарий, като този с друг шведски национал – Кристофър Олсон, който след подобен случай получава съсиреци в мозъка, колабира в дома си и едва е спасен.

„Не бързаме, за да не се върнат симптомите и главоболието. Вече се чувствам по-добре и се надявам скоро да мога да започна да карам кола. В началото нещата бяха зле и се притеснявах много – вижте какво се случи с Олсон. Благодаря на Господ, че съм добре, има много по-лошо в живота“, казва през март Куртулуш.

Сега за Едвин предстои ново предизвикателство – иска да играе в групите на Шампионската лига. Ще видим дали ще успее да изпълни целта си с Лудогорец.

Материал на Янаки Димитров